У Тимошенко думають: "Газпром" візьме паузу, поки вона домовиться з Путіним?

Понеділок, 3 березня 2008, 08:09

Україна упевнена, що "Газпром" візьме паузу, поки прем'єр-міністр України Юлія Тимошенко не домовиться з Володимиром Путіним, коли той стане прем'єром, за зовсім новою схемою постачань газу.

Про це говорить радник Тимошенко, депутат БЮТ Олександр Гудима, пише російська газета "Ведомости".

12 лютого Путін уже домовився про одну схему з президентом України Віктором Ющенко, але Гудима упевнений, що вона поміняється.

Як відомо, у понеділок, 3 березня, "Газпром" погрожує на чверть обмежити постачання газу в Україну.

Зняти погрозу могли переговори у вихідні, але вони не принесли результату, заявив у неділю представник "Газпрому" Сергій Купріянов.

Тимошенко ж у суботу заявила: "Нікому нічого відключати не будуть", - підкресливши, що "Газпром" і не відправляв офіційних попереджень.

"Газпром" не раз погрожував Україні відключеннями, але перекривав постачання тільки узимку 2006 року. Головні причини нинішнього конфлікту – неоформлене споживання газу з боку "Нафтогазу". Плюс "Газпром" не може підписати з ним документи за схемою постачань, про яку домовилися Путін і Ющенко, пише видання.

"Газпром" і "Нафтогаз" повинні паритетно заснувати дві компанії. Одна замінить постачальника середньоазіатського газу до кордону з Україною – "РосУкрЕнерго" (RUE, 50% у "Газпрому"). Друга – внутрішнього трейдера "УкрГаз-Енерго" (СП RUE і "Нафтогаза").

За цією схемою "Газпром" одержить 50% внутрішніх продажів (зараз 25%). А потрібно віддати всі або майже усі внутрішні продажі "Нафтогазу", говорить Гудима.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування