Через 40 років нас залишиться лише 36 мільйонів?

Четвер, 6 березня 2008, 09:39

Українські науковці заявляють, що темпи вимирання населення в Україні найвищі у світі. Серед причин фахівці називають куріння, алкоголізм, а також – бездуховність, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

Голова Національної ради з охорони здоров’я при президентові України, професор Микола Поліщук заявив, що Україна є першою у світі за темпами вимирання населення.

5 мільйонів українців не стало за останні півтора десятка років - науковці погоджуються, що це дуже багато.

Поліщук стурбований тим, що "надсмертність" притаманна людям працездатного віку. Він каже, що за цими показниками Україна обігнала Європу в 4 рази.

Також, порівняно з цивілізованими країнами, тривалість здорового життя в Україні на 15 років менша.

Найчастіше, за словами експертів, помирають від куріння - понад 100 тисяч людей щороку, та алкоголізму - ще трохи менше, ніж половина цього числа. До причин смертей додають також травматизм.

Поліщук переконаний, що до таких наслідків веде бездуховність, низький рівень освіченості та культури людей. Науковці додають ще й численну міграцію.

Директор інституту демографії Елла Лібанова вказує на те, що 65% новонароджених хлопчиків не доживають до 65-ти років.

За її словами, для відтворення нації зараз 10 українських жінок повинні народжувати 23-24 дитини, а насправді народжується всього 13. "Українська жінка не хоче народжувати - вона вийшла за межі родини і прагне соціально реалізуватися," - підсумовує Лібанова.

Водночас, під час круглого столу "Коли помре останній українець?" у середу Лібанова заявила, що через 40 років – до 2050 року – населення України скоротиться до 36 мільйонів осіб, пише "Комерсант-Україна".

Учасники круглого столу дійшли висновку, що для поліпшення демографічної ситуації необхідно "обмежити доступ до гріховних справ", зазначає видання.

За словами директора Інституту демографії і соціальних досліджень НАНУ, смертність у країні настільки висока, що на демографічну ситуацію не вплине навіть підвищення народжуваності. Поряд з цим спостерігається старіння нації.

"У нас демографічна піраміда перевернена, зараз 15-річних дівчаток менше, ніж 70-річних жінок. До того ж, із сьогоднішніх 15-річних громадян України до пенсійного віку не доживуть 40%, із двадцятилітніх – 60%", - зазначила Лібанова, додавши, що "незабаром нікому буде працювати на пенсіонерів".

А член Нацради з питань охорони здоров'я при президенті Геннадій Опанасенко зазначив: "У Європі постійний міграційний приплив, тож Україна порожньою не залишиться. Питання тільки в тому, хто буде її населяти. Швидше за все, чорношкіра людина буде орати наші поля і дивуватися, чому, маючи такі родючі землі, вимерли аборигени".


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування