Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

НАТО причиняє двері перед Україною через Росію?

Четвер, 6 березня 2008, 15:07

Держави-члени НАТО висловили скептичне ставлення до надій України і Грузії вступити в блок, оскільки це може лише погіршити відносини Альянсу з Росією.

Міністри закордонних справ країн-членів Альянсу також оцінили готовність Хорватії, Албанії і Македонії до вступу в НАТО, повідомляє Ліга.

Дипломати найбільше високо оцінюють шанси Хорватії отримати запрошення на вступ до блоку на самміті НАТО у квітні. Цей крок оцінюється як можливість привнести стабільність у регіон, збурений одностороннім проголошенням незалежності краєм Косово в лютому, - передає "Reuters".

Максимум на що варто розраховувати Тбілісі і Києву - це одержання дозвіл на реалізацію План дій щодо членства в НАТО, що є лише підготовчим етапом до вступу країн в Альянс.

Хоча деякі з європейських держав сумніваються в доцільності ухвалення навіть такого рішення.

"Не приховаю свого скептичного ставлення до даної проблеми, однак сьогодні ми постараємося все спокійно обговорити", - зазначив міністр закордонних справ Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер.

"У Росії змінився президент, і, я думаю, що ЄС хоче будувати відносини з Росією на іншій основі... Ми повинні враховувати не тільки інтереси країн НАТО, але й інших держав", - зазначив глава МЗС Люксембургу Жан Асельборн.

Навіть США, які раніше завзято підтримували вступ України і Грузії в НАТО, висловили досить обережну оцінку їхніх перспектив напередодні самміту в Брюсселю.

"США дотримувались позиції, відповідно до якої для країн, готових до вступу в НАТО, мають бути завжди відкриті двері. Ми не відмовляємося від подібних поглядів. Але вважаємо, що нам варто обговорити наявну ситуацію", - зазначила держсекретар США Кондоліза Райс.

Міністр закордонних справ Великобританії Девід Мілібенд повідомив, що "рука дружньої допомоги як і раніше простягнена" до України і Грузії, хоча і відмовився коментувати їхні перспективи.

Нагадаємо, у Брюсселі у четвер відкрилося засідання Ради НАТО на рівні голів МЗС 26 країн-членів альянсу. Його основними темами обговорення будуть перспективи розширення Альянсу, місії в Афганістану і Косово, а також плани розміщення елементів протиракетної оборони (ПРО) США в Чехії і Польщі.

Напередодні офіційний представник НАТО Джеймс Апатурай повідомив, що питання про прийняття в Альянс нових членів, крім обговорення готовності до цього Албанії, Хорватії і колишньої югославської республіки Македонія, включатиме свавлення до можливого вступу в НАТО України і Грузії - і йтиметься про те, "як міністри бачать це, і яку відповідь вони мають намір дати".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування