СТАНІК ВІДКЛИКАЄ СВОЇ ПІДПИСИ ПІД ДОКУМЕНТАМИ КС

Понеділок, 7 квітня 2008, 11:13

Звільнена суддя Конституційного Суду Сюзанна Станік заявляє, що тимчасово відкликає свої підписи під документами КС із 22 квітня 2004 року до 3 квітня 2008 року до вирішення питання про законність указу президента про її звільнення.

Про це йдеться у зверненні Станік до глави і суддів КС, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

У зверненні Станік нагадує, що президент Віктор Ющенко 3 квітня 2008 року видав указ, яким скасував указ президента від 25 березня 2004 року про призначення її суддею КС.

"Президент ухвалив, що в період з 25 березня 2004 року до 3 квітня 2008 року я не мала права виконувати повноваження судді КС", - заявляє Станік.

Вона відзначила, що "укази президента України є обов'язковими до виконання на території України".

Станік заявляє, що вона "громадянин України, суддя КС завжди виконувала, виконую і буду виконувати Конституцію, закони, укази президента, тому зобов'язана виконувати й указ президента від 3 квітня 2008 року".

У зв'язку з цим Станік оголосила про те, що вона тимчасово відкликає усі свої підписи під документами КС, що були проголосовані і підписані нею з 22 квітня 2004 року і до 3 квітня 2008 року на період вирішення у встановленому законодавством порядку питання відповідності указу президента Конституції і законам.

"Глибоко переконана, що КС може реалізувати свої високі повноваження єдиного органа конституційної юрисдикції і заслуговує глибокої поваги з боку президента України і представників усіх гілок влади України", – йдеться у зверненні.

Як відомо, президент Віктор Ющенко 3 квітня 2008 року скасував указ свого попередника Леоніда Кучми від 25 березня 2004 року про призначення Сюзанни Станік суддею КС.

Указ від 2004 року відмінено "у зв'язку з порушенням процедури вступу на посаду судді Конституційного суду України".

Напередодні Ющенко підписав указ про відновлення в посаді Станік у зв'язку з постановою колегії суддів Судової палати з адміністративних справ Верховного суду України від 25 березня 2008 року.

У травні 2007 року президент Ющенко звільнив суддів КС Валерія Пшеничного, Станік і Володимира Іващенка з формулюванням "за порушення присяги".

Станік оскаржила указ президента в судовому порядку. Шевченківський райсуд Києва задовольнив її позов, зобов'язавши главу держави відновити суддю КС на посаді.

25 березня 2008 року колегія з адміністративних справ Верховного суду України поновила на посаді суддю КС Станік.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування