Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Черномирдін вважає, що Україну намагаються "відтягнути подалі" від Росії

Середа, 9 квітня 2008, 13:41

Посол Росії в Україні Віктор Черномирдін сумнівається в тому, що Україна порушить договір про перебування Чорноморського Флоту РФ у Севатсополі.

Про це він сказав в інтерв'ю "Фактам", опублікованому 9 квітня, відповідаючи на запитання про можливість того, що ЧФ РФ достроково попросять піти з Севастополя, "як грозяться депутати Верховної Ради".

"Парламентарі можуть бовкати що завгодно. Рішення ухвалюють президент і уряд. У нас є договір. Сумніваюся, що хтось зважиться його порушити. Офіційні особи ні про що подібне не заявляли", - підкреслив посол.

Говорячи про прагнення України отримати План дій із набуття членства у НАТО, він зазначив: "Частина політичного керівництва вибрала таку лінію. Ми не вправі нічого забороняти суверенній державі, але думку своє висловлюємо. Треба прораховувати наслідки того чи іншого кроку".

"Поки верх беруть емоції. Ставка робиться на те, що на повну котушку запрацює пропагандистська машина, яка переконає людей, нібито від НАТО лише користь. Але український народ не такий слабкий та наївний, щоб дати себе легко одурити. Питання-то принципове, йдеться про військовий альянс", - сказав Черномирдін.

На нагадування про те, що в Конституції України зафіксовано її позаблоковий і без'ядерний статус, посол Росії сказав: "Там багато чого написано, але буква закону і практичні справи в Києва часто розходяться".

При цьому Черномирдін упевнений, що президент США Джордж Буш приїжджав в Україну на початку квітня для того, щоб "відтягнути Україну подалі від Росії".

Між тим, говорячи про своє перебування в Києві, він сказав: "У принципі, пора вже додому, у травні буде 7 років, як працюю послом в Україні. Хоча таке почуття, нібито вчора приїхав. З іншого боку, стільки подій умістилося в ці роки, що сам дивуюся".

Говорячи про свої відносини з нинішнім керівництвом України, Черномирдін зазначив, що з президентом Віктором Ющенком "завжди може зустрітися, якщо є потреба". "І з прем'єр-міністром, і з лідерами опозиції. Тут немає проблеми", - додав посол, реагуючи на припущення, що відносини з Ющенком у нього не склалися.

"А дружба – штука така, вона не від посади залежить. Із Леонідом Даниловичем (Кучмою) у нас багато спільного... З Ющенко я по-справжньому познайомився, коли в Київ переїхав. У Віктора Андрійовича склад зовсім іншої. Хоча не скажу, ніби ми антиподи. Може, і різниця у віці дається взнаки...", - сказав він, відповідаючи журналістові.

Крім того, Черномирдін, якому в цю середу виповнюється 70 років, розповів в інтерв'ю про свої захоплення, серед яких, зокрема, полювання, а також про любов до голубів, назвавши себе голуб'ятником-любителем. "Є справжні профі. Наприклад, Віктор Янукович. Голубів, як у нього, більше ніде не бачив. Краса невимовна! Деякі екземпляри ледве не з курку розміром", - розповів він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування