БЮТ розповів, як купуються голоси

Понеділок, 2 червня 2008, 13:24

Результати дострокових виборів у Києві складно оцінити об'єктивно через масовий підкуп електорату.

Про це заявив народний депутат від БЮТ, один із лідерів партії "Реформи і порядок" (ПРП) Остап Семерак, повідомляє Ліга з посиланням на прес-службу ПРП.

Семерак зазначив, що факт підкупу непросто довести в суді. За його словами, необхідно зафіксувати момент, коли людина отримала гроші, установити, для чого вона їх отримала, довести масовість цього явища.

"Це складно зробити, адже підкуп відбувався поза дільницями, при чому в два етапи: людям давали частину грошей перед виборами, а решту – після голосування", - сказав парламентар.

Він також розповів про технологію "скупки" голосів, яка, за його твердженням, застосовувалася на більшості виборчих дільниць в Оболонському районі столиці під виглядом соціологічного опитування.

"Її суть зводилася до того, що в день виборів людина, яка погодилася продати свій голос, перед дільницею отримувала анкету. Цю анкету міг узяти кожен, але тільки продавці голосу знали, що їм треба відірвати зелений корінець. Потім на тому корінці треба було написати прізвище і номер бюлетеня. Людина ставила галочку за потрібного кандидата. На виході з дільниці їй говорили адресу, куди треба прийти з корінцем, щоб отримати решту грошей", - уточнив Семерак.

Крім того, політик підкреслив, що при цьому "спрацьовувала система залякування".

"Виборець писав на корінці прізвище і номер бюлетеня. Йому казалося, що після підрахунку голосів бюлетені з зазначеними номерами будуть перевірятися. Звичайно, проконтролювати це неможливо. Але така технологія спонукувала виборців думати, що за їхнім голосом стежать", - пояснив народний депутат.

"На жаль, доводиться говорити про люмпенізацію частини виборців. Це тривожний сигнал, який ми повинні проаналізувати і дати йому належну оцінку", - підсумував Семерак.

Як відомо, перевибори мера столиці і Київради пройшли 25 травня. Перше засідання новообраної міськради відбудеться у вівторок, 3 червня.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
02:18
Очільник Пентагону та топгенерал США про допомогу Україні: затягування має наслідки на полі бою
01:50
Остін у Пентагоні зустрівся з міністром оборони Норвегії: говорили про Україну
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
оновлюєтьсяЗагроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
Усі новини...