У Росії придумали систему, як поставити інтернет-ЗМІ під контроль ФСБ

Вівторок, 5 серпня 2008, 11:27

Федеральне агентство з інформаційних технологій Росії починає створення центру моніторингу інформаційних ресурсів інтернету на основі порталу ФСБ.

Як пише російське видання Сnеws, в апараті президента Росії, уряду й у ФСБ будуть створені системи моніторингу ЗМІ та інтернету.

Також у рамках проекту "Електронна Росія" планується спрямувати кошти на розвиток підсистеми моніторингу ЗМІ в інтересах адміністрації президента Росії й апарату уряду, йдеться в матеріалах агентства.

Про те, з якою метою створюються системи моніторингу інтернету і ЗМІ, у документах не сказано.

Деякі експерти вважають, що подібний моніторинг корисний, оскільки дозволяє дивитися на динаміку ресурсів, приріст і галузь розвитку сайтів, передбачати тренди.

"Інтернет – це могутнє технологічне середовище для оцінки поведінки народних мас, а подібні дослідження – сильний експертний механізм. У тих же соціальних мережах можна отримати зріз громадської думки, що показує настрій людей", - вважає виконавчий директор РГЦДТ Сергій Плуготоренко.

Водночас політологи вважають, що подібні системи моніторингу створюються державними структурами для боротьби з опозицією.

"Екстремістські сайти давно не новинка в Рунеті. Існують ресурси спільнот самогубців. Але ФСБ цим з якоїсь причини не займається", - вважає директор Інституту проблем глобалізації Михайло Делягін.

***

У свою чергу президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав закон "Про засоби масової інформації", повідомляє "Хартія 97" з посиланням на його прес-службу.

Як зазначає видання, після набрання чинності документом в нинішній редакції "по незалежних засобах масової інформації буде нанесений непоправний удар".

Найбільше занепокоєння в незалежного журналістського співтовариства викликає той факт, що влада зможе блокувати всі інтернет-ЗМІ, не зареєстровані в Білорусі як засіб масової інформації.

Відповідно до проекту закону про ЗМІ, перелік порушень, за які можна винести попередження на адресу редакцій, розмитий і необмежений, а призупинити видання друкованого ЗМІ можна навіть за одне попередження.

При цьому виносити попередження зможе суддя, прокурор або чиновник будь-якого райцентру.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News