ГРУЗІЯ ПІШЛА ШТУРМОМ НА СТОЛИЦЮ ПІВДЕННОЇ ОСЕТІЇ

П'ятниця, 8 серпня 2008, 08:27

У ніч на 8 серпня різко загострилася ситуація у Південній Осетії. У Цхінвалі стверджують, що Грузія оголосила війну невизнаній республіці.

Наказ про одностороннє припинення вогню було прийнято президентом Грузії ввечері в четвер, однак протримався усього кілька годин, повідомляє російська служба "Радіо Свобода".

Близько першої ночі в п'ятницю збройні сили Південної Осетії вступили в пряме зіткнення з грузинськими військовими на підходах до Цхінвалі.

"Йдуть запеклі бої, ворогу наноситься відчутна втрата. Наші війська почувають себе впевнено", - заявив президент Південної Осетії Едуард Кокойти.

Усю ніч у зоні конфлікту йшли бої з застосуванням важких знарядь. Грузинська сторона провела масований артилерійський обстріл Цхінвалі з реактивних систем залпового вогню "Град", а також знарядь і мінометів.

Більшість снарядів потрапили в центр міста. Притулком для місцевого населення стали підвали будинків. За повідомленнями очевидців, місту нанесена значна втрата. Багато будинків охоплені вогнем, у тому числі будинок парламенту республіки.

Грузинська сторона до ранку повідомила про повне оточення Цхінвалі й взяття Знаурського району Південної Осетії. Південноосетинська сторона ці повідомлення не коментувала.

Після припинення артобстрілу на окраїні міста почалися бої із застосуванням танків. Вранці у повітря були підняті літаки.

Однак Цхінвалі залишається під контролем влади невизнаної республіки. Точне число загиблих не повідомляється. Цхінвалі звернувся до керівництва РФ із проханням про захист своїх громадян. Росія зажадала термінового скликання Ради Безпеки ООН.

Напередодні в столиці Південної Осетії завершилася невдачею дипломатична місія представника Грузії Темура Якобашвілі. Держміністр Грузії з реінтеграції не зміг зустрітися ні з ким з південноосетинського керівництва.

Повернувшись у Тбілісі, Якобашвілі заявив, що політичне і військове керівництва Південної Осетії залишили столицю республіки.

На думку спостерігачів, якщо це так, і лідери Південної Осетії направилися, як можна було припустити, у високогірний Джарський район Південної Осетії, то ситуація розвивається за найгіршим сценарієм, що передбачає масштабні воєнні дії.

У результаті запеклих боїв у четвер в осетинському селі Хетагурово убито двоє людей похилого віку – чоловік і жінка. Грузинська сторона також уперше визнала свої втрати: 10 людей убитими і 50 пораненими.

Однак грузинське інформагентство "Пірвелі", посилаючись на неофіційні джерела, повідомило про 27 загиблих, включаючи мирних жителів.

Допомогу Південній Осетії обіцяє й абхазький президент Сергій Багапш. Відомо, що після початку штурму Цхінвалі уже відбулася телефонна розмова між президентами двох невизнаних республік.

Росія продовжує приймати біженців. Близько 100 евакуйованих з Південної Осетії дітей і супроводжуючих дорослих прибули в Кабардино-Балкарію. До цього близько півтори тисячі дітей і жінок уже були евакуйовані з зони конфлікту і розміщені в гуртожитках і санаторіях Північної Осетії.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
10:10
Як зниклого безвісти визнають полоненим: що треба знати про ці статуси та шлях підтвердження з боку Росії
10:01
Туск домовлятиметься зі Столтенбергом і Сунаком про захист польського неба
09:58
Росія стала головним постачальником нафти до Індії, потіснивши частку ОПЕК до історичного мінімуму
09:57
Туск прокоментував затримання поляка, який допомагав РФ із замахом на Зеленського
09:49
Окупанти скасували парад у Криму на 9 травня
09:45
У Кривому Розі − приліт інфраструктурний об'єкт: 3 поранених
09:35
У Грузії четвертий вечір поспіль протестували проти закону про "іноагентів" у трьох містах
09:31
Безпрецедентний крок: демократи намагаються врятувати "проєкти Джонсона" з допомогою Україні
09:30
Нафта підскочила у ціні на 3 долари на тлі атаки Ізраїлю по Ірану
09:17
Комбінований удар по Україні: сили ППО збили 22 ракети, 2 з яких Х-22 та 14 "Шахедів"
Усі новини...