Богатирьова: позиція Януковича по Грузії одноосібна

Понеділок, 1 вересня 2008, 09:45

Під час візиту до України віце-президента США Діка Чейні, що відбудеться цього тижня, Україна надасть чіткий сигнал щодо підтримки територіальної цілісності Грузії.

Про це заявила секретар РНБОУ Раїса Богатирьова у Вашингтоні на зустрічі з американськими інвесторами, повідомляє "Бі-Бі-Сі".

Богатирьова високо оцінила дії президента Віктора Ющенка під час подій на Кавказі.

"Україна має лідера, який здатний ухвалювати необхідні кроки для захисту своєї національної безпеки," - підкреслила вона.

Богатирьова також наголосила, що позиція лідера Партії регіонів Віктора Януковича щодо визнання незалежності Абхазії та Південної Осетії є одноосібною і не є колективним рішенням партії, яке може бути іншим.

Секретар РНБО також висловила сподівання, що саміт Євросоюзу з грузинського питання, який відбудеться 1 вересня, допоможе владнати ситуацію на Кавказі.

Богатирьова твердить, що події на Кавказі вплинули на рішення українців стати членом НАТО. "Треба голосно сказати не тільки про важливість, а про небезпечність ненадання Україні Плану дій з членства в НАТО", - заявила вона.

Богатирьова також наголосила, що перебуваня Чорноморського флоту на території України визначатиметься базовою угодою з цього приводу, яка передбачає присутність флоту до 2017 року.

Між тим, деякі американські інвестори висловили занепокоєння щодо можливих змін в економіці України після подій на Кавказі, зокрема, в енергетичній галузі, зазначає "Бі-Бі-Сі". Як кажуть експерти, Грузія має стратегічну важливість, коли йдеться про формування цін на енергоносії у світі. До того ж Грузією проходить нафтогін Баку-Тбілісі-Джейхан.

Богатирьова ж також пообіцяла всіляко допомогти у вирішення проблем деяких американських компаній, які працюють в Україні.

Секретар РНБОУ перебувала з візитом у Сполучених Штатах з 24-30 серпня, де брала участь у конвенції Демократичної партії США та Міжнародному Форумі лідерів, які проходили в Денвері. Вона провела зустрічі з американськими посадовцями та бізнесменами та зустрілась з представниками української громади.

Як відомо, віце-президент США Дік Чейні з 2 вересня починає турне, протягом якого відвідає Грузію, Азербайджан та Україну, про що повідомляла прес-служба Білого Дому.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...