Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Лавров пропонує не давати Грузії зброї, поки там не зміниться влада

Понеділок, 1 вересня 2008, 10:54

Глава МЗС РФ Сергій Лавров пропонує ввести ембарго на постачання зброї в Грузію до зміни там нинішнього режиму.

"Для початку було б правильним ввести ембарго на постачання зброї цьому режиму, поки інша влада не перетворить Грузію на нормальну державу", - заявив Лавров, виступаючи в МДІМВ з нагоди Дня знань.

Він підкреслив, що для того, "щоб гарантувати регіон від рецидивів насильства", Росія буде продовжувати "вживати заходи до покарання винних, до того, щоб цей режим ніколи більше не зміг чинити зло".

"Ми зацікавлені в найтіснішому співробітництві з ОБСЄ, з ООН з метою забезпечити міцні гарантії безпеки Південної Осетії й Абхазії, як це і передбачено в шести принципах, висунутих президентами Медведєвим і Саркозі", - додав Лавров.

Міністр також заявив, що подальша підтримка США і їхніми союзниками курсу президента Грузії Михаїла Саакашвілі може привести до історичної помилки, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Примара великої гри знову бродить по Кавказу. Якщо США і їхні союзники, у кінцевому рахунку, виберуть не свої національні інтереси, не врахування інтересів грузинського народу, а виберуть режим Саакашвілі, який так нічому і не навчився, то це буде помилка історичного масштабу", - сказав він.

За словами Лаврова, дії Росії з примусу Грузії до миру "не переслідували інших цілей, чим ті, котрі диктувала необхідність забезпечення діючих гарантій непоновлення грузинської агресії проти Південної Осетії й Абхазії".

"На жаль, не спрацювала багатобічна дипломатія, як і російсько-американська взаємодія, яку в останні роки ми намагалися використовувати, щоб удержати Тбілісі від згубної авантюри", - сказав міністр.

"Військова допомога, яку Америка надавала режиму Саакашвілі, не виявилася достатнім важелем впливу США на його уряд. Скоріше, навпаки, вона заохочувала безвідповідальний і непередбачений режим, його рух на шляху авантюр", - додав він.

Крім того, Лавров підкреслив, що в Москві нікому не дозволять вбити клин у російсько-німецькі відносини.

"Російсько-німецьке примирення (після Другої світової війни) - один з найважливіших факторів будівництва нової Європи, і ми нікому не дозволимо вбити клин між нашими народами", - заявив міністр РФ.

Він підкреслив, що сьогодні "дехто намагається лякати" Росію Німеччиною, яка нібито, "якщо її випустити з натовської "клітки", буде знову погрожувати всій Європі".

"Думаю, ті, хто хотів би підірвати довіру до післявоєнного розвитку ФРН, переслідують свої корисливі цілі - для нас "німецьке питання" вирішене остаточно", - сказав Лавров.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...