Україна заробила на зброї понад мільярд. Чверть зброї – до Росії

Понеділок, 1 вересня 2008, 12:33

Уперше за свою історію Україна заробила на експорті озброєнь і техніки понад мільярд доларів, пише "Дело".

Як повідомив гендиректор компанії "Укрспецекспорт" Сергій Бондарчук, у 2007 році Україна зберегла місце в десятці найбільших світових постачальників військової продукції і послуг, незважаючи на песимістичні прогнози іноземних експертів.

За його словами, минулого року обсяги українського збройового експорту і послуг виросли на 20% у порівнянні з 2006 роком.

За оцінкою заступника директора Центру досліджень армії, конверсії та роззброєння Михайла Самуся, успішний рік на ринку озброєнь приніс державі понад мільярд доларів.

У 2006 році цей показник варіювався в межах 800-900 млн. дол.

Останні події

Дані українських експертів значно перевищують оцінку іноземних фахівців. Так, минулої весни Стокгольмський міжнародний інститут досліджень проблем миру оцінив торішні доходи України на ринку озброєнь у 109 млн. дол.

За словами Самуся, ці дані серйозно занижені, оскільки при підрахунку не була врахована ціла низка контрактів.

Найбільш успішним у 2007 році був продаж високоточних засобів ураження, легкої бронетехніки, засобів протидії високоточній зброї, засобів радіолокації і ППО, зазначається в статті.

За інформацією "Укрспецекспорту", великим попитом користувалися радіоелектронні озброєння, спеціальна автомобільна техніка, а також комплектувальні військової авіа- і морської техніки. Найбільш затребуваною послугою стала модернізація бойової авіатехніки і надання спеціальних космічних послуг.

Найбільшим замовником серед 80 країн, яким Україна постачає продукцію і послуги військового призначення, досі залишається Російська Федерація.

На неї припадає чверть всього обсягу українського експорту, зазначив Бондарчук. Хоча ще на початку 2000-х років у Росію продавалася третина всіх озброєнь і послуг вітчизняного оборонно-промислового комплексу (ОПК).

Гендиректор "Укрспецекспорту" підтвердив, що в Кремлі узято курс на створення замкнутих циклів виробництва у військово-промисловому комплексі, тому щорічно Україна втрачає кілька відсотків російських замовлень.

Бондарчук прогнозує, що утриматися серед лідерів-експортерів Україні вдасться в найближчі 3-5 років. Далі, якщо не вкладати гроші в розвиток вітчизняних оборонних підприємств, почнеться спад.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування