Підвищення бар'єру до Ради перетворить її на "закритий клуб" - КВУ

П'ятниця, 5 вересня 2008, 10:25

Комітет виборців України називає неприйнятними ініціативи щодо підвищення прохідного бар'єру до Верховної Ради до 10%, як пропонує член фракції БЮТ Сергій Терьохін.

"Реалізація таких ініціатив є неприйнятною для України і стане кроком назад у розвитку демократичних процесів в країні", - йдеться у заяві КВУ.

"У разі підвищення прохідного бар'єру до 10% у парламенті не будуть представлені інтереси від 10 до 15 мільйонів виборців", - пояснюють в комітеті.

У заяві звертають увагу на "міжнародну практику, яка засвідчує, що політична сила, чиї ідеї підтримує хоча б 1 мільйон виборців, повинна мати можливість на проходження до представницького органу влади".

"А в умовах існування "закритих" виборчих списків підняття виборчого бар'єру ще більше понизить відповідальність депутатів перед виборцями, перетворить парламент у своєрідний "закритий клуб", законсервує існуючі політичні еліти, які до певної міри себе дискредитували", - попереджає комітет.

КВУ вважає, що "діючий 3% поріг для проходження до парламенту є оптимальним для сучасної політичної ситуації в Україні і будь-які його зміни неактуальні".

Комітет рекомендує законодавцям звернути увагу на інші нагальні проблеми виборчої реформи: введення інституту "відкритих" виборчих списків, вдосконалення виборчих процедур та створення Виборчого кодексу.

Як відомо, член фракції БЮТ Сергій Терьохін виступив із ініціативою підвищити прохідний бар'єр до Верховної Ради до 10%.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...