Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна більше не цікавить Росію як стратегічний партнер, а Тимошенко – так?

Понеділок, 6 жовтня 2008, 12:05

Російський політолог Станіслав Бєлковський стверджує, що поглиблена співпраця російського керівництва з українським прем'єром Юлією Тимошенко йде з початку цього року, і "Кремлем практично ухвалено рішення робити ставку" на неї.

"На сьогодні Кремлем практично прийнято рішення робити ставку на Тимошенко. Поглиблена співпраця з нею, основи якого закладалися ще у вересні 2005 р., під час приватних зустрічей Юлії Володимирівни з Володимиром Путіним, іде з початку поточного року", - сказав він в інтерв'ю газеті "24".

"Першим актом цієї співпраці був арешт Семена Могилевича в Москві – цей арешт виявився, так чи інакше, ударом по позиціях ненависної Тимошенко компанії "РосУкрЕнерго". Можливо, починаючи з 2009 р. схема газової торгівлі зміниться, і на газовому ринку будуть робити погоду інші гравці, лояльні до нинішнього українського прем'єра", - додав Бєлковський.

У той же час, він підкреслив: "Але не потрібно переоцінювати значення Кремля для української політики. У російської влади немає достатньої кількості таких ресурсів, що мали би принципове значення для Тимошенко в її внутрішньополітичній боротьбі. Зрозуміло, що політик такого високого рівня і класу, як Юлія Тимошенко, не може бути нічиєю маріонеткою. І, скоріше, вона використовує Кремль, ніж Кремль – її. Хто ким маніпулює, це ще велике питання".

На запитання, що Москва може зажадати від Тимошенко навзаєм за свою підтримку, політолог сказав:

"Ще на початку 2005 року Кремль вирішив - і нинішній президент (Дмитро) Медведєв був одним із основних ідеологів цієї концепції - що Україна більше не цікавить Росію як стратегічний і геополітичний партнер. Тому обсяг вимог, висуваних до Тимошенко Москвою, за визначенням не може бути надто великий".

"По-перше, це рух уперед у питанні газотранспортного консорціуму з модернізації газотранспортної системи України. По-друге, - блокування на невизначений термін вступу України в НАТО. Оскільки Кремль розуміє, що на сто відсотків заблокувати євроатлантичну інтеграцію України неможливо, то для нього важливо, щоб цей процес тягся якомога довше...", - уточнив він.

"Жодних надприродних умов, які б ставили під загрозу українську державність, Кремль Тимошенко не висуває. Крім того, є ще і умови по Чорноморському флоту, які маються на увазі і зводяться не до того, щоб зараз говорити про пролонгацію договору після 2017 року, а до того, щоб не зачіпати в найближчі два-три роки це питання", - зазначив Бєлковський.

При цьому, на думку політолога, "зараз є й об'єктивні, і суб'єктивні передумови для успішного торгу" Тимошенко за ціною на газ для України:

"Об'єктивні передумови такі. Ціна на газ за певною формулою прив'язана до ціни на нафту. А нафтові ціни зараз падають. Тому аргумент, яким Кремль користувався кілька років до ряду, відповідно до якого газ має дорожчати слідом за нафтою, більше не працює. Крім того, досвід газових воєн останнього років показав, що газовий важіль у руках Росії не надто ефективний: Росія залежить від транзитних країн нітрохи не менше, ніж транзитні країни залежать від неї. Призупинити постачання газу "Газпром" технологічно може не більш, ніж на кілька днів. Тому великого простору для маневру немає як раз у Кремля".

"А суб'єктивна передумова тільки одна, але значима: сьогодні Кремль прихильно налаштований до Юлії Тимошенко", - підкреслив Бєлковський.

За його словами, лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович "став розчаруванням для Кремля". "Думаю, сьогодні Москву цілком би улаштував і варіант, коли Тимошенко - прем'єр, Янукович - спікер парламенту. Тобто "широка коаліція" між БЮТ і Партією регіонів вже в нинішній Верховній Раді", - сказав також російський політолог.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
04:22
Атеш: Одне з відділень 44 армійського корпусу ЗС РФ відмовилося атакувати Харківщину
03:22
відеоЦієї ночі вибухи лунали у Бєлгородській та Курській областях
02:13
Пентагон "буквально перевертає небо і землю", щоб швидко доставити зброю в Україну
01:10
Центр дослідження енергетики: Україна використовує 12 ГВт електрогенерації, 8 з них просить у сусідів
00:15
оновлюєтьсяХарків під ракетним обстрілом: пролунали вибухи
00:10
У прокат вийшов байопік про письменників Розстріляного відродження "Будинок "Слово": огляд
23:40
Генштаб: На Харківщині тривають бої за населені пункти, які перебували в сірій зоні
23:28
Новини економіки 10 травня: найбільший в Україні центр протезування, 7 млрд на відбудову енергосистеми
23:16
фото"Можу три дні оговтуватися від зйомки". Як це – бути фотографкою пологів
23:04
Угорщина: Багаторічний план НАТО щодо України "може призвести до світової війни"
Усі новини...
Реклама: