З українського ефіру "викинули" російські телеканали

Понеділок, 6 жовтня 2008, 12:14

Нацрада з телебачення і радіомовлення зобов'язала кабельних операторів припинити ретрансляцію не адаптованих до вітчизняного законодавства телеканалів, зокрема ОРТ, РТР, Ren TV.

Таке рішення, яке набирає чинності з дня опублікування, Нацрада ухвалила у четвер, пишуть "Экономические известия".

За словами голови Нацради Віталія Шевченка, 1 березня ц.р. минуло три роки з того часу, як Нацрада ухвалила вимогу до провайдерів дотримуватися норми вітчизняного законодавства при ретрансляцію іноземних телеканалів.

"Мова йде про кілька законів, у тому числі — про рекламу, авторські і суміжні права, мораль та ін. Річ не тільки в дотриманні або недотриманні норми української мови в ефірі",— сказав Шевченко.

Водночас кабельні оператори називають дане рішення Нацради незаконним і політично мотивованим.

"Керівництво Нацради просто розіграло комедію про те, що воно готове розпочати з кабельниками конструктивний діалог. І наступного дня чиновники ухвалили рішення про примус операторів кабельного телебачення виключити такі російські канали, як ОРТ, РТР, Ren TV та ін.", — заявив член ради директорів Союзу кабельного телебачення України Геннадій Хазан.

Кабельники називають три причини, що могли вплинути на настільки радикальний крок чиновників.

Перша, за їхніми словами, політична, оскільки і президент, і РНБО неодноразово вимагали забезпечити інформаційну безпеку країни, головними порушниками якої, на їхню думку, є російські телеканали.

Друга причина, на думку кабельників, пов'язана з тим, що, прибравши з мереж іноземні телеканали, вітчизняне ТВ може збільшити свої доходи від реклами в 1,5 рази, що складає десятки мільйонів доларів.

Крім того, рішення Нацради пов'язують з інтересами іноземних інвесторів, що активно скуповують вітчизняних кабельників, зокрема американською Sigma Bleyzer, чеською PFI і угорською телекомпанією Fibernet.

"Відповідно, чим жорсткішими будуть обмеження Нацради, тим дешевше можна буде купити того чи іншого оператора", - пише газета.

Водночас, кабельні оператори не мають наміру виконувати рішення Нацради.

"Цей орган не виконує судових рішень, тому й оператори не будуть йому підкорятися", - заявив колега Хазана Олег Баранов.

На його думку, боротьба буде затяжна: "Нацрада на кого-то буде подавати до суду, а оскільки в її рішеннях є багато юридичних протиріч, будь-яка кабельна компанія може подати на чиновників відповідний позов".

Водночас член Нацради Владислав Лясовський повідомив, що їхнє рішення про припинення ретрансляції російських телеканалів не остаточне.

"Я був одним з ініціаторів позачергового засідання Національної ради з цього питання, що призначене на понеділок", — зазначив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News