БЮТ не справиться з Ющенком без КС

Вівторок, 7 жовтня 2008, 11:02

Суддя Конституційного Суду у відставці Валерій Пшеничний заявляє, що якщо указ президента про розпуск Верховної Ради буде оскаржений, він усе одно набуде чинності і може бути скасований тільки рішенням КС.

Про це він сказав у понеділок газеті "Комерсант-Україна".

Як відомо, депутат фракції БЮТ Сергій Соболєв у понеділок заявив, що БЮТ оскаржить указ президента про розпуск Верховної Ради, якщо цей документ з'явиться до 23 листопада – дня, коли спливає рік із моменту обрання Верховної Ради VI скликання.

За словами Пшеничного, у випадку, якщо, наприклад, БЮТ чи інша політична сила оскаржить указ президента в КС, то його дія не буде припинена до рішення суду.

При цьому Пшеничний не вірить, що питання легітимності президентського указу можна буде вирішити в адміністративному суді. "Навряд чи знайдеться суддя, який піде на це", - сказав суддя КС у відставці.

"Якщо ж указ буде визнаний неконституційним, значить, потрібно буде шукати нові умови для розпуску парламенту. Я так розумію, що вибори не почнуться, поки КС не скаже: так чи ні", - зазначив Пшеничний.

Утім, у БЮТ не приховують, що заява бютівца Соболєва є запобіжним заходом і депутати в такий спосіб намагаються пристрахати президента.

"Наша політична задача – відтягнути терміни для формування коаліції. Ми готові продовжувати переговори з "Нашою Україною". Більш того, ми бачимо, що парламент міг би працювати без формування коаліції. Тому заява Соболєва – тільки попереджувальний постріл", - повідомив депутат БЮТ Валерій Писаренко.

Крапку в суперечках депутатів про термін закінчення повноважень Верховної Ради VI скликання мала б поставити ЦВК. Однак і там немає єдності думок.

"Чітку дату обрання Верховної Ради дуже важко позначити. Можна говорити про дату, коли були обрані народні депутати, а це дійсно було 30 вересня. У той же час, якщо вести мову про повноваження Верховної Ради, то вони починаються з моменту, коли склали присягу дві третини народних депутатів, тобто 23 листопада", - сказала газеті заступник глави Центвиборчкому Жанна Усенко-Чорна.

А заступник голови ЦВК Андрій Магера переконаний, що при розпуску ВР президент узагалі не повинен відштовхуватися від дати спливання річного терміну існування парламенту. На думку Магери, точкою відліку для оголошення розпуску ВР має бути рішення про припинення існування коаліції, оприлюднене спікером Арсенієм Яценюком 16 вересня.

"Ст. 90 Конституції говорить про термін в один рік у тому випадку, якщо повноваження Ради в попередньому скликанні були достроково припинені президентом. Як відомо, указ президента від 2007 року достроково не припиняв її повноваження, а тільки визнав необхідність дострокових виборів на тій підставі, що в Раді не було 300 народних депутатів", - зазначив Магера.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування