Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія не забуде Україні поставки зброї в Грузію

Середа, 8 жовтня 2008, 12:36

Поставки Україною озброєнь у Грузію підштовхнули Тбілісі до воєнних дій, і це буде враховуватися при вибудовуванні відносин Москви з Києвом.

Про це в середу заявив перший заступник голови МЗС Росії Андрій Денисов, передає "Інтерфакс-Україна".

"Зрозуміло, позиція Києва щодо озброєння режиму Михайла Саакашвілі, та й у цілому щодо подій на Кавказі, буде враховуватися при вибудовуванні наших відносин з Україною, у тому числі у військово-технічній сфері", - сказав він.

Денисов додав, що "озброюючи "до зубів" грузинську армію, Київ фактично заохочував Тбілісі до інтервенції й етнічних зачисток у Південній Осетії".

Високопоставлений дипломат нагадав, що військова допомога Грузії стала предметом серйозного розгляду у Верховній Раді.

"На жаль, не схоже, щоб українське керівництво збиралося відмовлятися від продовження військово-технічного співробітництва з тбіліською владою", - зазначив він.

На його думку, це питання варто підняти в рамках СНД.

"Предмет для розмови у форматі СНД, у принципі, є. Інша справа, що особливості механізмів прийняття і виконання рішень у Співдружності не дозволяють поставити реальні перешкоди для українських військових поставок у Грузію", - підкреслив Денисов.

За його словами, "масштаби військового "підживлення" режиму Саакашвілі вражають. Так, за останні роки Україна поставила в Грузію 114 танків Т-72, 20 бронетранспортерів БТР-80, 40 бойових машин піхоти БМП-2, 12 самохідних артилерійських установок "Акація", 5 самохідних гаубиць "Півонія", 10 літаків Л-29, 14 літаків Л-39, 7 зенітно-ракетних комплексів "Бук-М1", 10 зенітно-ракетних комплексів "Оса-АКМ".

Денисов також зазначив, що Росія послідовно виступає за створення міцних гарантій недопущення рецидивів насильства на Кавказі і переозброєння Грузії.

"У цих цілях домагаємося, зокрема, введення ембарго на поставки Грузії зброї - доти, поки там не з'явиться відповідальне державне керівництво. Ідею такого ембарго мають намір просувати в будь-яких міжнародних форматах, де це доцільно", - сказав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування