ЮЩЕНКО ПРИЗНАЧИВ ВИБОРИ НА 7 ГРУДНЯ

Четвер, 9 жовтня 2008, 08:59

Президент Віктор Ющенко підписав указ про дострокове припинення повноважень Верховної Ради 6-го скликання і призначив позачергові парламентські вибори на 7 грудня.

Відповідний указ, датований 9 жовтня, оприлюднено на сайті президента.

Це рішення спирається на положення Конституції, зокрема норму ч.6 ст.83 Конституції щодо чисельного складу коаліції у Верховній Раді, рішення Конституційного Суду від 17 вересня цього року у справі про коаліцію, а також те, що протягом місяця, який минув після зменшення чисельного складу коаліції демократичних сил і припинення її діяльності з моменту настання такого зменшення, у Верховній Раді не сформовано нову коаліцію.

В указі зазначається, що на засіданні Верховної Ради 3 вересня цього року голова парламенту оголосив рішення фракції блоку "Наша Україна – Народна Самооборона", ухвалене 2 вересня, про вихід із коаліції з фракцією "Блок Юлії Тимошенко".

"Унаслідок цього чисельний склад Коаліції демократичних сил у Верховній Раді України VI скликання зменшився до кількості народних депутатів України, меншої ніж визначено Конституцією України", - говориться в указі.

У рішенні КС від 17 вересня 2008 року у справі про коаліцію фракцій у Верховній Раді встановлено, що "вимога щодо сукупної чисельності народних депутатів України, які у складі депутатських фракцій формують коаліцію депутатських фракцій, стосується як моменту формування коаліції, так і всього періоду її діяльності", вказано в указі.

При цьому КС констатовано, що зменшення чисельного складу коаліції депутатських фракцій у будь-який спосіб до кількості народних депутатів, меншої ніж визначено Конституцією, "тягне припинення її діяльності з моменту настання такого зменшення".

Водночас, вказано в указі, у цьому рішенні КС визначено: "Якщо протягом одного місяця у Верховній Раді не буде сформовано коаліцію депутатських фракцій (або буде відсутня коаліція депутатських фракцій, яка б відповідала вимогам статті 83 Конституції), то президент має право достроково припинити повноваження Верховної Ради".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...