Янукович буде спікером, а Тимошенко - прем'єром?

Середа, 3 грудня 2008, 08:39

Найбільш ймовірним варіантом співпраці БЮТ і Партії регіонів у випадку створення коаліції, є варіант, за якого Юлія Тимошенко залишиться прем'єр-міністром, а лідер Партії регіонів Віктор Янукович очолить парламент.

Про це пише в середу "Комерсант-Україна", посилаючись на думки опитаних газетою депутатів від Партії регіонів та БЮТ.

За інформацією видання, на рівні керівництва БЮТ уже ухвалено рішення про створення коаліції з "регіоналами".

Перспективу подібного об'єднання депутати цієї фракції обговорювали ввечері 1 грудня на своєму закритому засіданні, у якому брали участь Тимошенко і деякі міністри, призначені в уряд за квотою БЮТ.

"Жодних письмових рішень чи постанов не було ухвалено, ми просто порадилися, однак загальний настрій був таким – потрібно створювати коаліцію з Партією регіонів", - повідомив один із депутатів від БЮТ.

"Стратегічні домовленості про створення коаліції повинні бути досягнуті завтра", - заявив газеті перший заступник голови фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

У ПР, незважаючи на традиційні заяви про те, що "переговори ведуться з усіма фракціями", теж стали спокійніше висловлюватися про можливість союзу з БЮТ.

"Я думаю, що післязавтра (4 грудня) парламент почне нормально працювати. Не знаю, чи все піде гладко, але те, що сторони наближаються до того, щоб упорядкувати роботу, – це факт", - сказав перший заступник голови фракції ПР Олександр Єфремов.

Як стало відомо виданню, рішення про блокування з БЮТ може бути ухвалено Партією регіонів вже в середу. Увечері відбудеться засідання політради і фракції ПР.

"Ми зібрали пропозиції про створення коаліції від усіх фракцій і будемо їх розглядати і ухвалювати рішення", - повідомило джерело в керівництві ПР.

За інформацією газети, новий формат коаліції в складі ПР і БЮТ передбачає, що прем'єром залишиться Тимошенко, спікером стане Янукович, а економічний блок уряду очолять представники ПР.

"Якщо не мати на увазі таку конфігурацію, то виникає питання: куди подіти наших партнерів?", - прокоментував такий варіант співпраці Єфремов.

"Якби Юлія Тимошенко була депутатом Верховної Ради, можна було б розглядати іншу конфігурацію, але оскільки вона не є депутатом, то ми не можемо їй сказати: йдіть погуляйте, а потім голосуйте разом з нами. Так не вийде", - додав він.

При цьому Єфремов стверджує, що "за будь-якого формату коаліції Віктор Янукович буде лідером більшості, яка взяла на себе відповідальність за те, що відбувається в країні, а буде він спікером чи ні – це другорядне питання".

"Та політична сила, з якою ми можемо створити коаліцію, звісно, висуне умови, які нам доведеться обговорювати якомога швидше. Дійсно, потрібно ділитися. Переформатування однозначно відбудеться", - заяви бютівець Кожем’якін.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News