Рецепт виходу з кризи від Пинзеника: протягнути руки одне одному

Середа, 3 грудня 2008, 20:49

Для подолання світової кризи всі суб’єкти економічної діяльності мають піти назустріч одне одному, вважає міністр фінансів Віктор Пинзеник.

"Унікальність нинішньої ситуації – в тому, що метою, щоб пережити цей непростий період, не може бути заробіток. Питання не в заробітку. Треба йти на зустріч одне одному", - сказав Пинзеник в ефірі 5 каналу.

Він навів приклад знаходження спільної мови між банками та їхніми позичальниками.

"Наприклад, склалося так, що людина втратила роботу. Які шанси повернути цей кредит? Ідіть, шукайте спільну мову. Має бути двосторонній рух. Не можна всі збитки перекласти на банк. Частину збитків має взяти на себе позичальник. Ідучи назустріч один одному – це крок для вирішення дуже складної проблеми", - сказав міністр.

При цьому Пинзеник навів декілька прикладів неправильної поведінки різних суб’єктів економічної діяльності під час кризи, які можуть завести світ "у глухий кут".

"Приклад неправильної поведінки – коли підприємства піднімають ціни на товари. Неправильно прив’язувати ціни до долара. Це смертельна поведінка для підприємства", - сказав він.

Неправильною поведінкою Пинзеник назвав і ситуацію, коли роботодавці звільняють найманих працівників.

"Але і працівник поводиться неправильно, коли йому пропонують меншу зарплату. Це теж компроміси", - сказав він.

Міністр також порадив орендодавцям не піднімати орендну плату, а орендарям йти їм назустріч і, наприклад, погоджуватися вносити плату наперед.

При цьому Пинзеник зазначив, що поки приклади правильної поведінки – це більше виняток, ніж правило, а ефект від неї настане тоді, коли ці приклади стануть масовими.

"Вихід світу і України з кризи – це протягнути одне одному руку. Ключова проблема світу зараз – це егоїзм. Егоїзм це правильна річ для нормальної ситуації. У нинішній ситуації світ не вийде з кризи, якщо не забудуть на рік егоїзм", - сказав він.

Пинзеник також відзначив важливість психологічного фактору і паніки людей в період кризи. "Отут проблема. В головах людей", - сказав він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...