В історії викрадення екс-прокурора Києва "спливли" Кернес і Мельниченко

Четвер, 4 грудня 2008, 11:31

Викуп за екс-прокурора Києва Юрія Гайсинського, який був викрадений у Парижі, вимагали в його зятя, секретаря Харківської міськради Геннадія Кернеса.

Про це розповів сам Гайсинський в інтерв'ю Сегодня, описуючи подробиці свого тижневого перебування в полоні.

"У середу Геннадію Кернесу дзвонили люди з кавказьким акцентом і вимагали викуп в 20 млн доларів. Але я думаю, що викрадачі й не розраховували насправді одержати цю фантастичну суму, мені здається, мета в них була інша. Яка - я поки не знаю", - сказав він.

Гайсинський також сказав, що бандити, які викрали його, вимагали подзвонити російському олігарху Роману Абрамовичу з тою ж метою, але він сказав, що не знайомий з Абрамовичем, а бачив його тільки по телевізору.

"Побачивши, що Абрамовичу я не дзвоню (я і насправді поняття не маю про його номер телефону), вимагали дзвонити "кому завгодно із впливових людей, які можуть тебе врятувати" (готових заплатити за мене викуп в 20 млн. доларів). Я відповів, що не знаю таких, поступово вони відчепились", - додав екс-прокурор.

Він також повідомив, що бізнесмен Володимир Воронцов, який також нібито був викрадений бандитами, пізніше був арештований.

"Мене-то після допиту відпустили, а Воронцова - ні! Його заарештували... Я про це довідався після допиту, коли зібрався виходити. Запитав про Воронцова, а комісар мені відповіла, що він арештований. Мовляв, є на це дозвіл судді, прокурора, усе за законом. Я запитав, у чому його підозрюють, відповіли, мовляв, він сам знає... Але мені не розповіли. Єдине, додали, мовляв, ви на всі запитання відповіли, а він - ні", - сказав Гайсинський.

За його словами, він їздив у Париж з Воронцовим у якості його адвоката для забезпечення юридичного супроводу угоди з поставок металоконструкцій.

"Цього разу, за його словами, йшлося про можливі договори на поставку металоконструкцій для створення саркофага на ЧАЕС у рамках якогось французького проекту… Це не перший такий випадок, стосунки "адвокат-клієнт" у нас із Воронцовим тривають більше року", - сказав Гайсинський.

Однак, за його словами, він так і не зрозумів, що сталося з Воронцовим після того, як до них у машину "увірвалися двоє озброєних чоловіків".

"Поруч зі мною плюхнувся здоровенний хлопець і тикнув у мене пістолетом. Другий впав на переднє сидіння і приставив ствол до скроні водія. У цей час, бачу, відкриваються задні ліві дверцята, Воронцов вискакує з машини і кудись біжить! А за пару секунд на його місце ввалився третій бандит. І теж упер мені в бік пістолет, мовляв, не рухайся, а то застрелю!", - розповів Гайсинський.

Далі, за його словами, з Воронцовим вони не бачилися аж до моменту звільнення, однак бандити сказали, що його паспорт - саме у Воронцова.

На запитання, чи не міг Воронцов організувати його викрадення, Гайсинський відповів: "Як версія, вона теж має право на життя. І мене можуть підозрювати в чому завгодно, і його, і вас... Але якщо це гіпотетично і так, то не зрозумію, навіщо це могло б йому знадобитися".

Він також сказав, що за версією французької поліції, він був звільнений завдяки якомусь кримінальному авторитету.

"Виявилося, поки шукали мене, затримали якогось кримінального авторитета, теж кавказця. В обмін на якісь сприяння з боку поліції він пообіцяв, що знайде мене. І знайшов. Очевидно, якось по своїх каналах вийшов на "моїх" бандитів і домовився, щоб мене відпустили", - сказав Гайсинський.

На запитання, чи не пов'язує він своє викрадення зі співпрацею з Миколою Мельниченком, екс-прокурор підтвердив, що близько місяця тому майор звернувся до нього, "запропонував як адвокату і голові юридичної фірми, надавати йому юридичну допомогу під час офіційної передачі оригіналів "плівок", яка буде проводитися в США".

"Ми не уклали письмовий договір, але це не обов'язково, за законом, достатньо і усної домовленості… Але який це може мати стосунок до мого викрадення? На мій погляд, жодного. Хоча Мельниченко, коли я погодився, запитав, чи не боюся я? Я відповів, що давно нікого і нічого не боюся", - сказав Гайсинський.


"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News