Зарплати і вакансії взяли курс на скорочення

П'ятниця, 5 грудня 2008, 10:09

Згідно з даними провідних сайтів з працевлаштування, у листопаді різко (на 40%) скоротилася кількість пропозицій роботи.

Найістотніші скорочення пропозицій по роботі відбулися по таких позиціях: менеджери з продажів - з 8,1 до 6,6 тисячі, маркетологи і PR-фахівці - з 3,1 до 2 тисяч, інженерні спеціальності - з 2,8 до 1,6 тисячі.

Також знижується заробітна плата, яку роботодавці готові платити персоналу - за два місяці зарплати знизилися на 10-30%, пише "Дело".

Якщо зарплата встановлена в доларах, то платиться вона за курсом 5 гривень. З урахуванням фактичного зниження зарплат і зміни курсу долара можна казати, що з вересня зарплати впали на 35-50%.

У порівнянні з вереснем зарплати впали за всіма спеціальностями. У листопаді на 200 доларів у середньому знизилися зарплати, що пропонувалися, для інженерів і працівників фінансового сектора. На 300 доларів - для юристів.

Єдиний напрямок, де в листопаді було зафіксовано невеликий ріст - маркетологи й піарщики, щоправда, для них зарплатні пропозиції знижувалися в жовтні. У результаті за два місяці рівень зарплат фахівців з маркетингу і PR знизився на 50 доларів.

Доходи знижуються й у працюючих співробітників. Наскільки, рекрутерам поки складно оцінити. Максимально припустимим для менеджерів з доходами на рівні 5 тисяч доларів і вище називають зниження на 30%.

Що стосується персоналу з більш низькими доходами, то їх "міцність" може виявитися меншою. Зниження зарплат найбільш відчутно вдарить по співробітниках з високими відносно їхніх доходів зобов'язаннями з виплати кредитів або оренді житла.

На тлі скорочення відкритих вакансій росте кількість резюме, що розташовуються на сайтах з працевлаштування. За місяць (у листопаді в порівнянні з жовтнем) вона виросла на 40%, а в порівнянні з минулим роком - більш ніж удвічі.

Найбільше активно останнім часом розміщувалися резюме менеджерів з продажів, бухгалтерів, фінансистів, маркетологов і рекламістів.

Кількість відкритих вакансій зменшується, але все-таки вони є. За словами фахівців, на українському ринку з'являються представництва іноземних колекторських компаній, що приводить до збільшення потреби на ринку праці у фінансових і юридичних фахівцях для цих компаній.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...