Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

СБУ висунула звинувачення лідеру підкарпатських русинів

Понеділок, 8 грудня 2008, 13:20

Служба безпеки 5 грудня пред’явила звинувачення громадянину України, керівнику асоціації "Сойм підкарпатських русинів" Димитрію Сидору за посягання на територіальну цілісність і недоторканність України.

За цей злочин, окреслений ч.1 ст.110 КК України, встановлено покарання у вигляді обмеження волі на строк до 3 років або позбавлення волі на той самий строк, повідомляє прес-центр СБУ.

Сидор притягнутий як обвинувачений у кримінальній справі, порушеній за фактом його закликів до зміни меж території та державного кордону України усупереч порядку, встановленому її Конституцією.

До Сидора застосовано запобіжний захід, передбачений ст.151 КПК України – підписка про невиїзд.

Співробітники УСБУ в Закарпатській області провели зустрічі з представниками русинських національно-культурних товариств, під час яких роз’яснили положення законодавства України щодо територіальної цілісності та недоторканності країни.

Як відомо, 25 жовтня в Мукачеве (Закарпатська область) відбувся II Європейський конгрес підкарпатських русинів, на якому було підписано меморандум про відтворення русинської державності в статусі від 22 листопада 1938 року з утворенням державної виконавчої влади. Набуття чинності цього меморандуму було відкладене до 1 грудня.

28 жовтня у СБУ заявили про намір долучити матеріали, які стосуються II Європейського конгресу підкарпатських русинів, до кримінальної справи, порушеної раніше після проведення 7 червня в Мукачеве I Європейського конгресу підкарпатських русинів, який визнав відновлення особливого статусу Закарпаття як спеціальної самокерованої "території русинів на південь від Карпат" з конституційною назвою "Подкарпатська Русь".

29 жовтня співробітники управління СБУ в Закарпатській області допитали лідерів підкарпатьских русинів Дмитра Сидора і Євгена Жупана, які проходили тоді як свідки у порушеній після першого конгресу справі про зазіхання на територіальну цілісність України.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування