Конфлікт України й Росії обговорять у Брюсселі

Понеділок, 5 січня 2009, 09:22

Газовий конфлікт між Росією й Україною та його наслідки для Європи в понеділок, 5 січня, обговорять у Брюсселі.

На екстрене засідання зберуться заступники постійних представників 27 країн, що входять у ЄС, передає радіо "Эхо Москвы".

Євросоюз стурбований тим, що Москва і Київ не можуть вирішити питання з постачанням газу.

Польща, Угорщина, Болгарія, Румунія минулого тижня заявили, що отримують російське паливо не в повному обсязі. На це ж поскаржилися Туреччина і Македонія, які не входять до Євросоюзу. Ситуація ускладнюється й тим, що зараз у багатьох країнах Європи стоять холоди і морози за прогнозами синоптиків будуть дужчати.

На засіданні в Брюсселі його учасники, як очікується, ухвалять рішення направити до Росії й України своїх експертів. Вони за даними ІТАР-ТАРС, повинні з'ясувати, як іде транзит газу через українську територію.

Євросоюз не має наміру підтримувати жодну зі сторін у газовому конфлікті, попередив раніше віце-прем'єр Чехії Олександр Вондра (ця країна з початку року головує у ЄС). Він зазначив: це комерційна суперечка, деталей всіх угод у Європі не знають. Але закликав Москву й Київ якомога швидше розв'язати конфлікт.

У свою чергу "Газпром", який перекрив Україні газ з нового року, звинуватив "Нафтогаз України" у крадіжці палива й оголосив, що буде з нею позиватися в міжнародному арбітражі. У компанії визнали, що перебої в транзитних постачаннях можливі, але запевнили, що в усьому винні технічні неполадки в газотранспортній системі країни.

У неділю "Газпром" оголосив нову ринкову ціну для України за газ - 450 доларів за тисячу кубів. Раніше вона складала 418 доларів. Київ до цього заявив, що готовий платити за газ удвічі меншу суму.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News