Януковичу буде складно "вбити" Раду, але він може ризикнути

Середа, 4 лютого 2009, 11:19

Українські політологи сходяться в думці, що Партії регіонів буде складно реалізувати варіант розпуску парламенту шляхом складання 150 депутатських мандатів.

Про це свідчить експерт-опитування, проведене Центром досліджень політичних цінностей.

Так, керівник соціологічної служби "Український барометр" Віктор Небоженко вважає, що ідея про складання 150 мандатів "була хороша до кризи, коли олігархи мали вільні гроші на виборчу кампанію".

"Набрати 150 депутатів, які не знають, чи потраплять вони в наступні списки, дуже складно. Це буде важко реалізувати, навіть якщо буде резолюція з'їзду. Адже велика ймовірність сильної перетряски виборчого списку, від якої постраждають донецькі, харківські, луганські. Вони це прекрасно усвідомлюють, і, швидше за все, не підуть на таке рішення", - сказав він.

У свою чергу голова правління Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко сказав, що такий сценарій передбачався ще в минулому році.

"І про це було багато чуток, коли президенту не вдалося провести дострокові парламентські вибори. Але втілити в життя такий сценарій буде непросто", - вважає він.

"Висловлюючись преферансною мовою, "в цьому розкладі дуже багато пробоїв". Не всі депутати хочуть відмовлятися від своїх повноважень. Звичайно, якщо знадобиться, то доведеться дотримуватися партійної дисципліни. Але ризики існують. До того ж, не можна, як в 2007 році, "обнулити" списки. А значить залишається проблема нижньої частини списку", - додав Фесенко.

Крім того, за його словами, опоненти Партії регіонів готові до такого варіанту розвитку подій і процес складення повноважень буде оскаржено в судовому порядку.

"Варіант складання повноважень провалиться, якщо судова тяганина триватиме довго. Адже за 6 місяців до президентських виборів розпуск Верховної Ради буде незаконним. Ще деталь - рішення про складання депутатських повноважень треба голосувати в парламенті. І тут можуть виникнути додаткові проблеми", - сказав політолог.

У свою чергу директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов вважає, що "регіонали" вже наважилися на складання мандатів".

"Але наважиться - не означає, що це вдасться реалізувати. Це лише гіпотетичний ймовірний сценарій дій партії. І він буде задіяний, лише якщо не спрацює перший сценарій - звіт уряду з подальшою відставкою", - сказав він.

На думку політолога, "резервний сценарій досить ризикований, але й Партії регіонів нікуди діватися".

"Є усвідомлення того, що, протримавшись ще місяць-півтора, Тимошенко як кандидат у президенти може стати недосяжним для всіх інших конкурентів", - сказав він.

Директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко вважає, що для реалізації планів щодо складання мандатів існує кілька перешкод.

"По-перше, Віктор Янукович не контролює всю партію ... До того ж, відповідно до роз'яснень Конституційного Суду, лідер Партії регіонів мав би домогтися складення депутатських повноважень не тільки тих, хто є депутатом. Довелося б попрацювати ще й з тими, хто є у передвиборчому списку, але не потрапили в парламент", - сказав він.

"Звичайно, важко вмовити більше чотирьохсот людей. Але Віктора Федоровича можна зрозуміти. У нього на сьогоднішній день найбільший рейтинг. На тлі падіння рейтингу Юлії Тимошенко і катастрофічного падіння рейтингу Ющенка, він хотів би провести вибори, закріпивши, таким чином, свій електоральний результат, а можливо і взяти відповідальність за ситуацію в країні. Але думаю, що це буде зробити надзвичайно важко", - додав Бондаренко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування