Операція зі звільнення "Фаїни" завершена. Морякам допоможуть

П'ятниця, 6 лютого 2009, 10:18

Станом на п’ятницю, 6 лютого, реалізацію комплексної багатоетапної операції зі звільнення судна "Фаїна" та його екіпажу з полону сомалійських піратів завершено.

Про це у п’ятницю повідомляє прес-служба Служби зовнішньої розвідки України.

"У даний момент спільно з представниками військових відомств США і Кенії відпрацьовані деталі операції із забезпечення прибуття судна у найближчий кенійський порт, надання невідкладної медичної допомоги морякам та їх повернення на Батьківщину", - сказано в повідомленні.

Як відомо, у середу, 4 лютого піратам, які ще 25 вересня минулого року захопили судно "Фаїна" з 17 українцями, 2 росіянами та 1 латвійцем на борту, передали викуп – за даними української розвідки викуп було доставлено на борт повітряним шляхом.

Протягом четверга, 5 лютого, пірати розділили викуп між собою й покинули судно. Після цього "Фаїна" була взята під охорону підрозділом спецпризначення з есмінця ВМС США для недопущення повторного нападу піратів чи членів одного з ісламських радикальних угруповань, котре виношувало наміри заволодіти зброєю з судна.

"Членам екіпажу надана перша медична допомога, вони забезпечені продуктами харчування", - зазначає Служба зовнішньої розвідки.

Вона зазначає, що успішне завершення операції стало можливим завдяки скоординованим діям різних сторін, які брали участь у процесі звільнення судна. Так, одразу після захоплення "Фаїни" президент України дав доручення низці державних органів, у т.ч. Службі зовнішньої розвідки, Головному управлінню розвідки Міноборони, СБУ, МЗС щодо вжиття всіх можливих заходів з визволення судна та його екіпажу. Координація заходів здійснювалась спеціально створеним у РНБО кризовим штабом.

Як зазначається, було вжито заходів із недопущення розвантаження військової техніки та озброєння, які везла "Фаїна", в іншому місці, крім визначеного умовами договору. Водночас силовий варіант звільнення "Фаїни", за консолідованим висновком розвідувальних органів України, був виключений відпочатку "через негарантованість його успіху при високій ймовірності людських жертв".

"Під час здійснення усіх заходів головним пріоритетом було гарантування безпеки членів екіпажу. Усі питання вирішувалися виключно шляхом переговорів", - наголошує Служба.

І додає, що "основні зусилля були зосереджені на наданні максимального сприяння судновласнику у веденні переговорного процесу з піратами", а також на спробах "через авторитетних вождів сомалійських племен" схилити піратів до "прийнятного вирішення" проблеми із заручниками і судном – і домовленості були досягнуті, з одночасним вжиттям заходів "протидії деструктивному впливу на переговорний процес з боку третіх сторін".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування