Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Перемога" Тимошенко: на коні чи електричному стільці?

П'ятниця, 6 лютого 2009, 11:06

Політолог Андрій Єрмолаєв вважає, що депутатам не вдалося висловити недовіру уряду Юлії Тимошенко через пасивну роль президента Віктора Ющенка.

"Ключовий фактор – пасивна позиція президента", - сказав він в експертному опитуванні Центру досліджень політичних цінностей "АКСІА".

"Президент в останній момент просто відійшов убік. Можливо, він вважає, що тепер на білому коні як рефері він зможе впливати на ситуацію", - додав експерт.

Єрмолаєв вважає, що результат голосування "з погляду парламентських процесів можна розглядати як успіх Тимошенко, яка в черговий раз зберегла посаду".

"Але за великим рахунком це ще не є поразкою опонентів. Адже тепер відповідальність повністю лягає на уряд", - наголосив експерт.

У зв'язку з цим Єрмолаєв зазначив, що тепер уряд опинився в ролі єдиновладного центру, що продовжує протистояння з президентом, а опозиція має намір звернутися до суспільства.

"Зрозуміло, що соціальний тиск, що почне посилюватися, буде спрямовано проти влади. Питання буде полягати в тому, як Тимошенко і Ющенко почнуть розігрувати цю комбінацію: проти кого буде спрямовано об'єктивно наростаючий соціальний тиск", - пояснив експерт.

За його словами, "уряд декларує необхідність серйозної ротації, настільки серйозної, що це виглядає як "відставка".

"Ще місяць тому уряд Тимошенко декларував професійність, єдність і т.д. Зараз виявляється, що ключові позиції або конфліктні, або не професійні. Це, якщо хочете, процедура самовідставки. З тією лише різницею, що тепер потрібні голоси коаліції", - зазначив Єрмолаєв.

"Учорашній день не вирішив проблему майбутнього загострення політичної боротьби. Боротьба буде поглиблюватися. Рівень політичної боротьби вже не нижче плінтуса, а впав десь у підвал", - вважає експерт.

"З боку прем'єра звучали прямі обвинувачення, не підкріплені судовими оцінками, президента й інших політиків. Отже, мова кризи буде надзвичайно цинічною, грубою і руйнівною", - додав він.

У свою чергу політолог Ігор Жданов не схильний розцінювати результат голосування як поразку одних і виграш інших.

"У дійсності влада наразі – своєрідний електричний стілець. Залишаючись на своїй посаді, Тимошенко дуже ризикує напередодні президентських виборів. Дуже вагомий рейтинговий ризик, що пов'язаний зі світовою економічною кризою", - вважає політолог.

"Для Тимошенко зараз головними опонентами є не регіонали, а економічна ситуація в країні. Її наступна політична перспектива буде залежати від того, наскільки їй вдасться мінімізувати наслідки економічної кризи в Україні", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...