Румуни почали боротьбу за українську територію?

П'ятниця, 6 березня 2009, 10:45

Шпигунський скандал між Румунією й Україною пов'язаний з економічними інтересами в зоні Дунаю, спробою очорнити Україну перед НАТО, а можливо і територіальними претензіями.

Таку думку висловив директор Центру дослідження проблем громадянського суспільства Віталій Кулик у коментарі газеті "Сегодня".

"Ціль Румунії — створити перед НАТО і країнами ЄС образ України як країни, що веде шпигунську діяльність проти держави-члена НАТО", - пояснив він

"Це "контрольний у голову" після рішення по острову Зміїний. Але зв'язане все це і з забезпеченням економічних інтересів у зоні Дунаю", - розповів Кулик.

Він зазначив, що зараз румуни ведуть роботи зі створення 10 портів і переходів по ходу каналу "Дунай-Чорне море", "поглиблюють його, не зважаючи на міжнародні екологічні норми".

Кулик додав, що "у той же час Україні пред'являються претензії про порушення при облаштованості нашого каналу міжнародних конвенцій і намагаються через ООН заборонити по ньому судноплавство".

"Утім, можливо, Дунай — це теж лише проміжний крок. Не дуже давно один з депутатів Європарламенту від Бухареста зареєстрував законопроект, який передбачає преференції для румунських національних меншостей, аж до національно-культурної автономії. А це вже граничить з територіальними претензіями", - підкреслив Кулик.

Раніше з Румунії були вислані два українських військових дипломати. Деякі ЗМІ зв'язали цей випадок із причетністю України до шпигунського скандалу, у якому фігурують румунський офіцер і громадянин Болгарії.

Також повідомлялося, що зазначені особи здійснювали розвідувальну діяльність в інтересах Росії.

За неофіційною інформацією у свою чергу український МЗС у четвер викликав румунських дипломатів до міністерства, де їм було оголошено про рішення достроково припинити їхнє перебування на території України.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News