"Ідеї Ющенка родом із майбутнього" - Балога

Понеділок, 4 травня 2009, 18:36

Глава секретаріату президента Віктор Балога пов'язує низький рейтинг президента Віктора Ющенка з тим, що його "ідеї й починання - родом із майбутнього", не обтяженого радянським "ідеологічним баластом", та його імунітетом до популізму.

Говорячи про причини різкого падіння рейтингу президента у населення України в останні рік-два в інтерв'ю РІА "Новости" Балога сказав:

"Це непросте питання. Я думаю, багато його ідеї і починань родом з майбутнього. З майбутнього, у якому вже не буде радянського ментального й ідеологічного баласту, диких стереотипів і устояних забобонів. На жаль, у суспільній свідомості вони саме ще є, і часто ініціативи і дії Ющенка сприймаються крізь цю каламутну пелену вчорашньої ідеології, яка міцно сидить у свідомості людей. Це те, що ми називаємо вчорашніми пережитками у ментальності".

"Крім того, у президента і як гаранта Конституції, і як людини завжди був стійкий імунітет проти популізму. Разом із тим, популізм як хвороба українського політикуму, вищих ешелонів влади став явно прогресувати саме в останні два роки", - додав глава СП.

"Звісно, президент із його реалістичним баченням процесів у країні завжди знаходиться в менш виграшному положенні, ніж опозиція, яка багато критикує й обіцяє, але при цьому ні за що не відповідає. Або (прем'єр Юлія) Тимошенко, яка є яскравим зразком безлімітного популізму", - зазначив він.

За словами Балоги, Тимошенко "нічого не коштує пообіцяти хоч пташине молоко на десерт у кожну родину, і вона зовсім не переймається виконанням даної обіцянки".

"А коли її починають запитувати – де ж обіцяне? – тут вона (Тимошенко) з чесними очима починає розповідати, що "вона хотіла зробити, та їй не дали". Список тих, що "не дали", постійно поповнюється", - поскаржився він.

"Разом із тим, президент Ющенко як відповідальний державний діяч скрупульозно співвідносить обіцянки з їх реалізацією. Але в нас так склалося, що президента люди звинувачують у всіх бідах: і за діри в бюджеті, і за розбиті дороги, і за стихійні лиха, і за дорогий газ, і за витівки київського мера. Таке загальне "за усе відповідай" - ще один рейтингознижувальний фактор", - зазначив Балога.

"Але рейтинги – річ перемінна. У погоні за ними можна розгубити свою ідентичність, тому президент мало звертає увагу на цифри. Йому набагато важливіше робити справу для країни, ніж рейтингами заморочуватися", - підкреслив глава СП.

Він також упевнений, що в Ющенка "немає жодної непродуктивної теми чи починання" – їх "необхідно розвивати, навіть якщо рано чи пізно він піде з посади глави держави".

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування