Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Балога вказав Росії на "васальне сприйняття" України

Понеділок, 4 травня 2009, 20:51

Глава секретаріату президента України Віктор Балога вважає тертя між Україною та Росією часто штучними і цілком переборними.

Про це він сказав в інтерв'ю РІА "Новости", опублікованому 4 травня.

"Я розглядаю всі проблемні моменти у відносинах між Києвом і Москвою через призму невідповідності між статусом України як незалежної, суверенної держави і якимсь васальним сприйняттям нашої країни у певних правлячих колах Росії, та й у значній частині російського суспільства, що продовжує вважати Україну частиною великої імперії, якої вже 18 років як немає", - сказав Балога.

"Україна, між тим, усі ці без малого 18 років – геополітична реальність, але з цим, схоже, не всі у вашій країні готові змиритися. Звідси – нервова реакція на будь-які прояви самостійної лінії Києва в зовнішній і внутрішній політиці. Це стосується і перспектив членства у НАТО, і відновлення історичної правди про Голодомор, і мовного питання, і багато чого іншого", - додав він.

"Упевнений, російсько-українські перспективи – у взаємовигідному рівноправному партнерстві. Перефразуючи відоме висловлювання з популярного у вас кінофільму, "ми – сусіди, і це багато що пояснює". Багато які тертя між нами мають штучне походження, а, отже, цілком переборні", - заявив Балога.

Для цього, за його словами, "треба відкинути упередження і більше приділити уваги діалогу". "Не варто йти на загострення, як це було під час новорічного газового конфлікту. Між сусідами не буває нерозв'язних питань, потрібне лише бажання їх урегулювати й уміння ясно і точно дивитися на речі", - переконаний глава СП України.

Він нагадав, що наприкінці минулого року президент Віктор Ющенко створив комісію, "яка покликана стати ще одним інструментом двостороннього україно-російського діалогу, зняти багато непорозумінь, які виникли за останні кілька років".

Крім того, призначення послом України в Росії Костянтина Грищенка, за словами Балоги, "ясно вказує на нашу зацікавленість у якісному поліпшенні відносин між двома державами-стратегічними партнерами".

Водночас, на запитання про те, чи є причини звинувачувати сусідні держави в ускладненні внутрішньої політичної ситуації в Україні, він відповів:

"Як на мене, ніхто так не доклався до загострення політичної ситуації в Україні, як українські політики. Нерозумно говорити про якийсь прямий, відкритий зовнішній вплив у той час, коли наші провідні політичні сили самі заблукали в трьох соснах і не бачать навіть найближчої перспективи для себе і своєї країни".

"Разом із тим я впевнений, що деякі наші партії є провідниками інтересів інших країн. Це твердження стосується, насамперед, блоку Тимошенко і комуністів. БЮТ завжди був нерозбірливий у засобах, і для досягнення такої жаданої перемоги Тимошенко на президентських виборах готовий піти на будь-які умови, у тому числі і зовнішніх груп інтересів", - сказав Балога.

"Комуністи були і залишаються неукраїнською за суттю політичною силою, яка завжди йшла у фарватері російської Компартії, якій так і не вдалося зжити у собі великоімперський комплекс. Тому, коли комуністи в чергове здіймають лемент про імпічмент недогідного їм Ющенка, знайте, це – концерт за заявками", - додав він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування