Україна не проміняє членство в ЄС на партнерство

Середа, 6 травня 2009, 13:51

Для української сторони принципово важливо, аби ініціатива "Східне партнерство" передбачала низку конкретних двосторонніх проектів Україна – ЄС.

Про це заявив на брифінгу уповноважений президента з міжнародних питань енергетичної безпеки Богдан Соколовський.

За його словами проекти "мають абсолютно вкладатися в логіку нашого загального євроінтеграційного процесу".

"Ідея "Східного партнерства" полягає в тому, що це є додатковий прикладний механізм для реалізації євроінтеграційних прагнень України", - сказав він.

Соколовський особливо підкреслив, що для України також надзвичайно важливо, щоб "Східне партнерство" стало важливим засобом підготовки і подальшої реалізації Угоди про асоціацію Україна - ЄС, до підписання якої нині ми готуємося.

"У жодному випадку - я наголошую на цьому - "Східне партнерство" не підміняє і не є альтернативою в широкому розумінні інтеграції України до стандартів і норм Євросоюзу", - відзначив Соколовський.

Безумовно, додав він, формат "Східного партнерства" є також додатковою можливістю розвивати ті енергетичні проекти, в яких є спільні інтереси України та ЄС, окремих країн Євросоюзу, а також інших країн - східних партнерів ЄС.

Йдеться зокрема про інтеграцію до єдиного енергетичного простору, модернізацію української ГТС, реалізацію проекту Євро-Азійського нафтотранспортного коридору на базі нафтопроводу Одеса-Броди.

"Я думаю, результати візиту слід очікувати змістовними та корисними насамперед для нашої держави", - сказав Соколовський.

За його словами, на установчому саміті "Східного партнерства" в четвер у Празі планується обговорити низку концептуальних питань щодо наповнення цієї ініціативи конкретним змістом та подальших спільних дій у цьому напрямку.

Також президент проведе низку двосторонніх зустрічей, у ході яких порушуватимуться найважливіші питання нашої взаємодії як з Євросоюзом, так і з окремими країнами-його членами.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News