Мелітопольський "підривник" готувався за "Повареною книгою анархіста"

Середа, 3 червня 2009, 17:28

Підозрюваний в організації вибухів у відділенні Ощадбанку в Мелітополі планував провести два вибухи і здійснити пограбування у відділенні Ощадбанку в Мелітополі.

Про це розповів прокурор Запорізької області Валерій Кулаков на прес-конференції в середу, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Вибухові пристрої повинні були спрацювати в певний час", - зазначив Кулаков, додавши, що вони були обладнані саморобними таймером.

Згідно зі свідченнями підозрюваного, перший вибух повинен був відволікти увагу тих, хто знаходився у відділенні банку. Саморобний пристрій мав вибухнути і задимити приміщення.

Після цього зловмисник планував вилучити гроші з каси за банківською стійкою. Другий вибух мав пролунати з деяким розривом у часі, щоб відвернути увагу від нападника.

Однак він не розрахував силу першого вибуху, який виявився сильнішим, ніж було задумано, і його плани одразу ж були порушені.

Водночас начальник ГУМВС України в Запорізькій області Віктор Ольховський розповів, що підозрюваний прибув в Мелітополь за кілька днів до запланованого нападу на відділення. Пізніше приїхав і його спільник. Разом вони відпрацювали детальний план вибухів і захоплення коштів.

Разом з тим, за словами Ольховського, другого підозрюваного в момент вибухів на місці події не було.

У свою чергу Кулаков зазначив, що підозрюваний раніше притягався до кримінальної відповідальності за ст.263 Кримінального кодексу ч.1 (зберігання та виготовлення вогнепальної зброї та боєприпасів).

За його словами, в 2008 році стався вибух за місцем проживання підозрюваного - у його квартирі. За фактом вибуху було порушено справу, направлено до суду, однак чоловіка було звільнено з-під варти.

Також Кулаков розповів, що в квартирі підозрюваного були виявлені засоби для виготовлення саморобних вибухових речовин.

За його словами, підозрюваний користувався інтернетом, щоб поповнювати відомості про виготовлення вибухових речовин.

Також у нього виявили "Поварену книгу анархіста", в якій міститься докладний опис виготовлення вибухових речовин у домашніх умовах.

"Ми припускаємо, що затриманий є основним у цій зв'язці, ідеологом і виробником вибухових речовин. Він сказав, що має вплив на другого чоловіка", - підкреслив у свою чергу Ольховський.

За його словами, зловмисника затримали на залізничній платформі вокзалу Мелітополя. Агресії під час затримання з його боку не було. При ньому було свідоцтво про інвалідність, оскільки під час вибуху в його квартирі в 2008 році у нього були пошкоджені два пальці.

У затриманого також була вилучена карта міста, якою користувалися спільники. На ній були відзначені 6 відділень банку, а те, на яке напали, - обведено двічі.

За словами Ольховського, особистість другого злочинця встановлена, на даний час проводяться розшукові заходи, але, ймовірно, на місці вибуху його не було.

Встановлено також, що він, як і перший підозрюваний, - житель Запоріжжя.

"Поварена книга анархіста" (англ. The Anarchist Cookbook) - посібник з використання звичайних вихідних матеріалів, речовин і предметів для виготовлення в домашніх умовах зброї, вибухових пристроїв, отрут. Опублікована в 1970 роках американцем Вільямом Пауеллом (William Powell) як протест проти війни американського уряду у В'єтнамі. Незважаючи на свою назву, книга не має прямого зв'язку з анархістським рухом.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування