Тимошенко хоче всенародно обраного прем’єра

Вівторок, 9 червня 2009, 19:24

Прем’єр Юлія Тимошенко обіцяє найближчим часом подати новий проект змін до Конституції, який закріпить парламентську республіку і обрання прем’єра всенародно.

Про це вона заявила на прес-конференції у вівторок.

Вона нагадала, що в 2007 році її сила хотіла провести референдум, щоб визначити, яку форму управління хоче мати народ – президентську чи парламентську – але президент "завалив" цей процес.

За словами Тимошенко, зараз в парламенті "не набереться і 10 депутатів, які голосуватимуть за жорстку президентську форму правління".

Натомість, переконує вона, парламентська система зараз успішна в більшості європейських країн.

"Я матиму ще час довести, що парламентська форма правління більш жорстка, керована і згармонізована, ніж будь-яка інша. Тому що в президентській формі правління президент певний час не спирається на більшість в парламенті, а іноді він значно слабкіший, ніж прем’єр, обраний всенародно під час парламентських виборів, поіменно обраний, який спирається на більшість, яка має можливість формувати владу", - запевнила Тимошенко.

Прем’єр заявила, що з 2007 року її політична сила має свій "чіткий проект Конституції". "І те, що було розповсюджене в ЗМІ, значну частину змін відображує". "Але значна частина не відповідає дійсності", - додала Тимошенко.

За її словами, проект змін Конституції від БЮТ містить 10 пунктів.

Зокрема, проект передбачає реформу правосуддя, зокрема обрання суддів народом і створення для них дисциплінарних комісій.

Бютівські зміни до конституції передбачають зміну квотного принципу формування Конституційного суду та ЦВК, "масштабну реформу місцевих органів" з передачею їй значних прав від центру.

Крім того, генпрокуратурі залишать лише функції нагляду, а функції слідства будуть передані іншим правоохоронним органам. "Кожна силова структура зможе доводити справу до кінця без втручання ГПУ", - запевнила Тимошенко, нагадавши, що зараз багато справ, порушених МВС чи КРУ, не мають руху через блокування їх в прокуратурі.

Тимошенко обіцяє надати право для людей напряму звертатися до суду з вимогою порушити справу проти чиновника, а депутатів і інших можновладців позбавити недоторканності.

Також прем’єр обіцяє надання "безпрецедентно великих прав опозиції", зокрема призначати керівництво і членів Рахункової палати, яка матиме право порушувати кримінальну справу.

"Всю президентську компанію ми будемо пояснювати і захищати (цей проект Конституції), щоб той бруд, який утворили навколо нашої політичної сили і мене персонально був змитий правдою і відвертістю в цих речах", - пообіцяла Тимошенко.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
00:59
футбол"Бенфіка" Трубіна поступилась по пенальті "Марселю", "Ліверпуль" не зумів створити дива: результати 1/4 фіналу Ліги Європи
00:54
тенісКостюк відіграла 5 матчболів та перемогла фіналістку Australian Open на турнірі в Штутгарті
00:48
Директор ЦРУ до конгресменів: Україна може програти до кінця року, якщо не схвалите допомогу
00:14
Загроза "Шахедів" та ракет: в частині країни оголошено повітряну тривогу
23:45
Трамп прокоментував допомогу Україні після проєкту Джонсона: Європа має робити більше
23:38
Росіяни 14 разів за добу обстріляли Сумщину, поранена людина
23:20
Кулеба про новий пакет допомоги Україні в Конгресі: У нас немає плану Б
23:04
Конгресвумен Спартц пропонує прибрати частину допомоги Україні з проєкту Джонсона
22:57
фото, відеоBihus.Info: Нардеп Дмитрук співпрацює з підозрюваним у держзраді священником УПЦ
22:41
Новини економіки 18 квітня: покриття дефіциту бюджету, Raiffeisen Bank просять пришвидшити вихід з РФ
Усі новини...