Тимошенко й Янукович відпрацьовують схему на вибори?

Понеділок, 3 серпня 2009, 10:28

Незважаючи на провал переговорів про коаліцію Партії регіонів і БЮТ, контакти між двома силами не перериваються.

Про це пише газета "Сегодня".

"У першу чергу, йдеться про ротацію складу Конституційного Суду, який на виборах може працювати на Ющенка, що не вигідно ні Тимошенко, ні Януковичу", - повідомило джерело в БЮТ.

"Портнов (провідний юрист БЮТ) уже заявив про його (склад КС) нелегітимність", - додав співрозмовник.

Однак, за словами джерела, у міжфракційній групи на чолі з Андрієм Портновим і першим віце-спікером, "регіоналом" Олександром Лавриновичем (і Виктора Медведчука, який стоїть за ними) є і більш масштабне завалення: забезпечити вихід у другий тур Віктора Януковича і Юлії Тимошенко.

Тоді, за задумом, між першим і другим туром відбудеться домовленість за принципом "переможець – президент, той, хто програв – прем'єр" (звісно, зі створенням ПРіБЮТ).

Проект Портнова-Лавриновича нібито користується підтримкою значної частини бізнесменів в обох фракціях, бо дозволяє уникнути продовження битви за владу в 2010 році.

Правда, джерело каже про те, що Янукович не дав поки що "добро" на цю схему. У його оточенні сильні позиції людей (зокрема, Сергія Льовочкіна та Юрія Бойко), які пропонують йому після перемоги не домовлятися з БЮТ, а перетягнути на себе більшість Верховної Ради чи просто її розпустити.

На користь цієї групи працюють також очікування повної зміни влади в більшої частини виборців, пише газета.

Але в прихильників відродження ПРіБЮТ після виборів свій аргумент: навіть ставши президентом, лідер регіоналів не зможе розпустити Верховну Раду (бо в цьому варіанті, швидше за все, весь "НУ-НС" розчиниться в БЮТ і коаліція отримає стабільні 226 голосів), – а отже, усе одно треба буде домовлятися з прем'єром Тимошенко чи залишатися без реальної влади.

Утім, у кулуарах ВР говорять, що якщо президентом стане Тимошенко, то вона зробить прем'єром близьку до себе людину (наприклад, Олександра Турчинова) і зосередить усю владу в своїх руках, за необхідності змінивши для цього Конституцію.

У Партії регіонів же не заперечують можливість блокування з БЮТ після виборів.

"Обрання президента не вирішить усіх питань, багато чого потрібно буде вирішувати, об'єднавшись із опонентами, - сказав заступник голови фракції ПР Михайло Чечетов. - Упевнений, що буде переформатування парламенту, причому в нове об'єднання можуть увійти всі, крім крайніх націоналістів".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News