СБУ збирається розсекретити нові докази репресій в СРСР

Середа, 5 серпня 2009, 14:52

В архівах України зберігаються документи, які засвідчують причетність вищого керівництва Компартії СРСР до знищення УГКЦ.

Їх понад 1000, і більшість із них чекають на розсекречення, сказав у інтерв’ю "Німецькій хвилі" заступник начальника державного архіву СБУ Сергій Кокін.

За його словами, нещодавно оприлюднений лист, у якому колишній керівник Компартії УРСР Микита Хрущов повідомляв Йосипу Сталіну про ліквідацію "уніатської" церкви, з великою вірогідністю є автентичним.

Більше того, Кокін переконаний, що другий чи третій примірник цього листа може зберігатися в Центральному державному архіві громадських об’єднань України, який був колись партійним архівом ЦК української компартії.

"Методом текстуального аналізу можна підтвердити, правдивий це екземпляр чи ні. Бо зрозуміло, що перший примірник пішов у Москву, а другий залишився тут", - зауважив Кокін.

Дослідник констатує, що в документосховищі СБУ історики нині знаходять чимало свідчень про планомірне нищення української греко-католицької церкви.

Історики вже розсекретили 240 документів, складених співробітниками держбезпеки СРСР, які стежили за священиками, допитували їх, катували і на основі цих "вибитих" даних писали звіти для Хрущова, розповів Кокін.

Він упевнений, що історичну правду про знищення "уніатської" церкви слід відновити. Однак чи вдасться за цими доказами порушити кримінальну справу й засудити винних, дослідник стверджувати не береться.

Заступник начальника державного архіву Служби безпеки України вважає, що цим мають займатися фахові юристи.

"Ліквідація національної церкви, за визначенням Рафаеля Лемкіна, є ознакою геноциду, бо це було спрямовано проти певної групи людей. Виникає питання, чому було ліквідовано саме українську греко-католицьку церкву, коли залишалися ще інші конфесії", - сказав Кокін.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...