МЗС: Зурабов - ще не посол

Субота, 5 вересня 2009, 10:59

До моменту вручення вірчих грамот президенту Михайло Зурабов не є послом Росії в Україні.

Про це в інтерв’ю "Дзеркалу тижня" заявив в. о. міністра закордонних справ Володимир Хандогій.

"Особа, якій видано агреман і яку затверджено послом відповідно до внутрішнього законодавства своєї країни, до того моменту, поки вона не вручить вірчих грамот главі держави, що видала агреман, відповідно до Віденської конвенції про дипломатичні зносини, не вважається послом. Тож предмета для розмов із Зурабовим немає доти, доки він не приїде сюди і не вручить вірчі грамоти", — сказав дипломат.

Хандогій також переконаний, що наявність посла РФ в Україні сприяла б поліпшенню відносин між країнами.

"Наявність посла завжди краще, ніж його відсутність. На мій погляд, саме присутність у Києві посла Зурабова сприяла б створенню тих умов, що необхідні для зустрічей на найвищому рівні, про які говорить російська сторона", — сказав він.

Хандогій також повідомив, що, за його інформацією, акредитацію російського військового аташе Володимира Кузьмічева, про яку просило російське посольство, було продовжено.

"Я не займаюся акредитацією військових аташе. Можу сказати тільки одне: у нас на цей момент немає жодної заборгованості перед російською стороною по акредитації її представників. Якщо таке звернення було, отже, його задоволено", — зазначив він.

Тривалий процес призначення нового посла США в Україні Володимир Хандогій, у свою чергу, пояснив складністю відповідної процедури.

"У США існує дуже складна система міжвідомчого узгодження. Справа не в Україні. Тут немає ніякого політичного забарвлення. У багатьох країнах світу на цей момент немає американських послів. Але, наскільки я знаю, зараз кандидатура посла в Україні на завершальній стадії узгодження. Тож я сподіваюся, що посол Сполучених Штатів невдовзі буде офіційно названий і приїде в Україну", — повідомив він.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування