Качинський відмовився вшановувати вбитих українців?

Неділя, 6 вересня 2009, 11:24

Урочистості у польському селі Сагринь, у яких мали взяти участь президенти Польщі та України, ймовірно, не відбудуться.

Про це пише Gazeta Wyborcza.

Видання зазначає, що 8 вересня, під час офіційного візиту Віктора Ющенка до Польщі мали відбутися урочистості у Сагрині, де 10 березня 1944 відділення Армії Крайової вбило сотні українців.

На урочистості також був запрошений Лех Качинський. Джерела газети стверджують, що, з 90% ймовірністю, урочистості відкликані.

Як зазначає видання, кілька днів на Качинського тиснули кресов'яки (поляки, які жили у Західній Україні), стверджуючи, що спочатку Україна повинна увіковічити поляків, убитих в 1943-44 роках на Волині та в Галичині, а лише потім можна увіковічувати українців, убитих поляками.

"Шкода, що президенти Польщі і України відмовляються від нагоди, щоб в черговий раз сказати про важку, неоднозначну і трагічну спільну історію. І показати, що її можна переборювати", - стверджує автор статті.

"Качинський, хоч зробив кілька важливих жестів стосовно України, думає перш за все про переобрання через рік. А його електорат вважає, що у конфлікті між народами під час війни винні виключно українці, тож вони повинні бити себе в груди", - пише видання.

"Для президента Ющенка урочистості у Сагрині без участі польського колеги були б ляпасом", - вважає автор.

"Прем’єр Росії Володимир Путін може тріумфувати. Він теж вибрав у Ґданську логіку того, як подобатися власним виборцям і твердолобим елітам. Шкода, що Польща і Україна, країни задекларованої європейськості, йдуть російським шляхом", - наголошує газета.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування