Ющенко лякає муками ще 5 років за неправильний вибір

П'ятниця, 6 листопада 2009, 13:38

Президент Віктор Ющенко наголошує, що неправильний вибір на президентських виборах-2010 може коштувати Україні незалежності.

"Переконаний: вибори 2010 року – це не технічні вибори. Або країна йде вперед, вертається додому в Європу, або наважуємося на експеримент, який приведе нас до втрати незалежності", - сказав він в інтерв’ю "Сільським вістям", опублікованому в п’ятницю.

На думку Ющенка, нація "відчула потугу демократії, свободи і добре розуміє: демократія не Ющенку потрібна – людям потрібна".

"Тільки вільна людина може бути щасливою. Тільки в рамках демократії ви можете відрізнити від гіршого і вибрати краще. Іншого способу немає", - сказав президент.

"Так, вона може пробуксовувати, може давати якісь певні рецидиви. Але якщо ми втратимо демократію – втратимо незалежність. Це, до слова, може статися дуже легко і дуже швидко. І тоді ж багато хто з тугою оцінить цю непоправну втрату", - впевнений він.

"Ще і ще раз наголошую: наш шлях – національне становлення. Не відбудеться – програємо", - заявив Ющенко.

За його словами, "у нас досі більшість вірить картинкам, піарам, підсолодженій політиці – але це треба пережити".

"Для того, щоб популізм раз і назавжди отримав по руках, може, й треба усім нам помучитися чергових 5 років у цьому популізмі. Якщо нездатні розпізнавати популізм – значить, приречені жити з ним", - заявив Ющенко.

"Але кращою гарантією є можливість проведення чесних виборів і посилення відповідальності самого виборця. Дайте систему чесних виборів, забезпечте законність її реалізації, все решта – це відповідальність виборця: він джерело влади", - додав він.

Ющенко нагадав, що 5 років тому було "збурення людського гніву, тому що влада тоді не давала змоги провести чесні вибори, визначитися виборцю у своїх симпатіях".

"Очевидно, листопад 2004 року вже не повториться. Гарантія – демократія, свобода вибору", - заявив він.

Водночас, на думку президента, нація "ще не звикла відповідати за багато чого", тому найскладніше завдання – "виховати у кожного громадянина відчуття тотожності, відчуття того, що він українець, що він персонально відповідальний за свою землю... і за свій національний розвиток – решту труднощів поборемо, якщо будемо консолідовані, тотожні".

Ющенко нагадав, що двоє останніх виборів до Верховної Ради принесли перемогу опозиції і були визнані законними й демократичними.

"Ми отримали новий інструмент, якого не було в 2004 році, коли через Майдан треба було доводити те, на що мав дати відповідь закон. Тому наслідки завтрашнього вибору вже лягають на карб виборця, на його сумління", - наголосив він.


Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування