Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Литвин боїться, що "прагматики" типу Кучми розчавлять країну

Понеділок, 9 листопада 2009, 13:30

Кандидат у президенти Володимир Литвин каже, що якщо до влади знову прийдуть "прагматики" зразка Леоніда Кучми, вони "розчавлять" Україну.

"В Україні склалася певна політична циклічність: у 1991 році до влади прийшли націонал-патріоти, які руйнували країну і проголошували цінності, які вважали основними", - сказав він в інтерв'ю "Комерсант-Україна".

"У 1994 році їм на зміну прийшли прагматики – генерали промисловості, яких уособлював президент Кучма. На мій погляд, жорстку, прагматичну економічну політику реалізувати йому тоді не вдалося [...] У 2004 році до влади знову прийшли націонал-патріоти...", - зазначив Литвин.

"Я не хочу, щоб відповідно до згаданої циклічності в країні перемогли нинішні прагматики, оскільки ті, хто сьогодні претендує на цю роль, своїм прагматизмом розчавлять країну", - заявив він.

За словами Литвина, "ми весь час розвиваємося у конвульсіях".

"Якби було об'єднання всіх цих складових, і політика спиралася на настрої людей і історичну пам'ять, то ми мали б якісно іншу ситуацію", - вважає спікер.

На запитання про те, за якого президента йому працювалося комфортніше, Литвин сказав:

"Я не схильний змальовувати кожного з президентів винятково чорною чи білою барвою. Вони – продукт нашого часу. Вони – породження того середовища, у якому жила країна. Кожен із президентів мав і сильні, і слабкі сторони, але в обох на генетичному рівні закладене негативне ставлення до парламенту".

"Вони не розуміють, що коли ти говориш із парламентом, ти говориш із народом! Парламент – не подобається нікому, але це концентроване вираження настроїв людей. А з народом завжди говорити важко", - додав він.

"Українські політики – авторитарні за своєю сутністю, і той, хто не мав справи з парламентом, не розуміє важливості компромісу. Але якщо підсумувати, то можу сказати, що Леонід Кучма (як президент) був передбачуваний і зрозумілий", - сказав Литвин.

Для другого "Майдану" зразка 2004 року, на його думку, "об'єктивних передумов" немає. "Сьогодні Майдан може бути організований лише за гроші. А гроші є тільки у двох людей. Постріл можливий, але навряд чи він досягне цілі".

"Я також не бачу необхідності для чинного глави держави у випадку невдачі на виборах покидати країну. Ні Ющенко, ні президенти, які були до і будуть після нього, цього не зроблять", - упевнений Литвин.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
11:57
Споживання електроенергії зросло на 3,8%: в енергосистемі зберігається дефіцит – "Укренерго"
11:55
фотоЗ Таллінна до Києва: естонський депутат розпочав велопробіг, щоб зібрати гроші для ЗСУ
11:55
День після Чорнобилю. Як "Динамо" обіграло "Спартак" на переповненому 100-тисячному стадіоні
11:50
РосЗМІ: У Росії різко зросла кількість вакансій для людей з інвалідністю на тлі війни в Україні
11:39
відео"Патрулювала" кордон: прикордонники помітили рись у Карпатах
11:32
За 2023 рік перевізникам компенсували лише 6% витрат за пільговиків – Мінвідновлення
11:25
фотоРосіяни атакували КАБами Харківщину, серед постраждалих — діти
11:12
фотоУ Стокгольмі відкрився другий фестиваль "Українська весна"
11:05
відео Зеленський в річницю аварії на ЧАЕС закликав світ тиснути на Росію, щоб звільнити ЗАЕС
11:05
Іспанія відправить в Україну ракети до Patriot замість самої системи ППО – ЗМІ
Усі новини...