Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Соціологи хочуть скасування передвиборних обмежень

Понеділок, 9 листопада 2009, 13:32

Соціологи виступають за скасування заборони публікувати дані соцопитувань за 2 тижні до виборів.

"Як відомо, публікація даних заборонена за 2 тижні (до президентських виборів). Ембарго на публікацію даних досліджень слід скасувати", - сказав гендиректор Київського міжнародного інституту соціології Володимир Паніотто.

Крім того, одним з шляхів боротьби з маніпуляціями він бачить акредитацію соціологічних центрів при Соціологічній асоціації України, але в той же час сумнівається в доцільності ліцензування соціологічних служб.

Паніотто пояснює значні відмінності в рейтингах кандидатів у президенти, що надаються різними соціологічними групами, тим, що використовуються різні похибки, періоди опитувань, моделі (методики розрахунків), типи вибірок та ін.

До того ж існують різні варіанти прогнозування того, скільки виборців буде голосувати, на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна".

Експерт також озвучив дані про рівень довіри населення до соціологічних опитувань. Так, 45% респондентів довіряють результатами соцопитувань, 14% - не довіряють, решта не визначилися зі своїм ставленням до роботи соціологів.

Голова правління Комітету виборців України Олександр Черненко також згоден, що заборона публікації даних рейтингів за 2 тижні до виборів є неправильним підходом.

"Я вважаю, що ця заборона абсолютно невиправдана. Це анахронізм. Скасувати повністю - ні, але хоча б скоротити до декількох днів", - сказав голова Комітету виборців. При цьому він не виключає появи даних псевдо-соціологів.

Характеризуючи сучасну соціологію як науку, він підкреслив, що "це той хірургічний інструмент, який, з одного боку, лікує, з іншого - несе в собі дуже велику небезпеку".

За словами Черненка, за останні кілька років соціологія перетворилася на інструмент маніпуляцій.

Директор Research & Branding Group Євген Копатько зазначає, що соціологія є "не технологією, а інструментом", і визнає, що результати соцопитувань щодо рейтингів не влаштовують, перш за все, політиків третьої сили: "На нас найбільше ображаються політики третього ешелону".

Оцінюючи загалом ситуацію з майбутніми президентськими виборами, експерти відзначають, що маніпуляції в нинішній кампанії будуть.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування