Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У ЦВК бояться, що вибори не відбудуться

Субота, 5 грудня 2009, 10:03

Проблеми з фінансуванням Центрвиборчкому можуть поставити під загрозу проведення президентських виборів.

Про це "Дзеркалу тижня" заявив заступник голови ЦВК Андрій Магера.

Розповідаючи про наявність серйозних проблем з фінансовим забезпеченням діяльності ЦВК, він сказав: "На сьогодні це основна причина, яка може поставити під загрозу весь виборчий процес".

При цьому Магера не виключає, що проблеми з фінансуванням можуть мати політичне підґрунтя.

"Я не хочу думати, що хтось має на меті зірвати вибори. Але бюджет на 2010 рік не прийнятий. Політики пообіцяли його тільки в лютому. Тоді дозвольте запитати, хто і як оплачуватиме зарплату сотням тисяч членів виборчих комісій по всій Україні?", — сказав він.

При цьому Магера не впевнений, що фінансування діяльності ЦВК вдасться забезпечити в обхід бюджетного законодавства.

"Водночас ніхто не може зобов’язати Кабмін видавати напівлегітимну постанову про виділення коштів. Тим паче на тлі економічної кризи", — сказав Магера.

Говорячи про можливі фальсифікації під час голосування, заступник голови ЦВК зазначив, що їхнім джерелом є можливість корегувати списки виборців безпосередньо в день виборів.

"Попри те що КСУ заборонив відверто неконституційні норми закону про вибори президента, там залишилися моменти, котрі ну ніяк не в’яжуться із проведенням демократичних виборів. Один із них — можливість коригувати списки виборців у день виборів", — сказав Магера.

Він нагадав, що можливість корекції виборчих списків вже призводила до масових фальсифікацій під час попередніх президентських виборів.

"Ця норма була присутня в джентльменському наборі фальсифікацій 2004 року. Її вдалося вилучити із закону про парламентські вибори. Однак на президентських виборах ідеологи закону вирішили наступити на ті самі граблі", - зазначив Магера.

На його думку, корекція списків в день виборів і на цей раз може привести до численних навмисних фальсифікацій.

"Зараз у реєстрі приблизно 36,5 мільйона виборців. Тож не дуже дивуйтеся, якщо в день голосування їх виявиться 37 мільйонів", — заявив він.

При цьому заступник голови ЦВК нагадав, що реєстр виборців на сьогоднішній день значно покращено порівняно з 2007 роком.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування