Скільки коштують "агітатори" і члени комісій?

Понеділок, 7 грудня 2009, 09:46
 

Агітаторам кандидати у президенти пропонують 80-150 гривень на день і печиво, а членам комісій - до 1000, пише "Сегодня".

За одним з оголошень в інтернеті пропонують постояти в наметі БЮТ за 80 грн. на день і харчування. Оплата раз на тиждень готівкою.

Працювати доведеться сім днів на тиждень з 9-10 ранку до 17-18.00. У наметі стоять 2-3 людей, тому можна один одного заміняти.

У штабі Арсенія Яценюка платять 100 грн. за 9 годин роботи і без харчування. Правда, вакансій вже немає.

У Блоці Литвина - диференціація: у будень платять 100 гривень, працювати доводиться 8 годин, на вихідні - 50, робота 4 години.

У Віктора Януковича платять до 150 грн. Але в одному з наметів сказали, що "робота буде хіба що на наступних виборах. Нині вже всіх набрали".

Потрібні і спостерігачі. Так, донецький обласний штаб Інни Богословської шукає людей для роботи у виборчкомі міста Марьїнка. Здобувач повинен бути старший 23 років, з досвідом роботи в комісіях, симпатизувати Богословській.

Заплатять за все це, як розповів Володимир Петрович, що розмістив цю вакансію в інтернеті, усього 100 гривень, пише газета.

Самі люди, що працювали на виборах, кажуть, що раніше платили краще. "У 2008 році на виборах мера Києва я стояв у наметі за Віталія Кличка, заробляв по 200 грн. на день", - розповів студент КПІ Андрій.

"Взагалі оплата сильно залежить від партії. У 2006 році я була членом виборчкому від "Нашої України". Мені заплатили 1000 грн. плюс 100 офіційних", - розповіла викладач вузу Наталя.

За словами голови Комітету виборців України Олександра Черненка, у цілому на цих виборах розцінки впали в 1,5-2 рази, у порівнянні з 2007 роком.

"Якщо раніше голові комісії платили мінімум 200 дол., то тепер максимум - 150 дол. Членам комісії раніше платили 150 дол., а тепер 600-800 грн.", - розповів він.

"І якщо в маленьких містах і селах люди йдуть працювати за ці гроші, то у великих містах є проблеми. Ті, хто має досвід роботи, йдуть неохоче. Багато бажаючих серед новачків. У результаті ми одержимо комісії, де двоє членів будуть профі, а всі інші - дилетантами", - каже Черненко.

Кореспондент газети пройшовся по агітаційних наметах, щоб послухати, що про своїх кандидатів говорять агітатори.

"Підсумок сумний - більшість "агітаторів" не можуть і двох слів зв'язати. Навіщо взагалі така "агітація" потрібна? Тільки гроші витрачають і людей на вулицях морозять", - вважають автори.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування