Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Україна піде в Європу лише з Молдовою

Понеділок, 7 грудня 2009, 10:20

Вступ України в ЄС має відбуватися в парі з Молдовою.

Про таку нову умову інтеграції в Євросоюз пише газета Комерсант-Україна у понеділок.

Так на одній із зустрічей високого рівня представники ЄК повідомили українським дипломатам про цю умову.

"За неофіційною традицією Євросоюзу розширення завжди відбувається групами. І щоб у далекому майбутньому ви стали членом ЄС, вам потрібно знайти партнера у свою групу", - пояснив позицію ЄК високопоставлений співрозмовник у Брюсселі.

"Україна погодилася з цим доводом і повідомила, що в якості такого партнера обрала Молдову", - сказав він. 

У свою чергу в українському МЗС заявили, що в України не було іншого виходу.

"Формально ми самі обрали Молдову як партнера. Але де-факто в нас не було можливості відмовитися", - сказав співрозмовник в українському зовнішньополітичному відомстві.

Синхронізація євроінтеграційного процесу несе низку ризиків для Києва, один з яких зв'язаний з невизнаною Придністровською Молдавською республікою.

Утім, у найближчі роки ситуація може змінитися. Європейські чиновники, наприклад Беніта Ферреро-Вальднер, думають, що після зміни влади в Молдові, де комуністи позбавилися монопольного права на формування зовнішньої політики, у цієї країни з'явилися непогані перспективи для розвитку взаємин з ЄС.

А інший представник ЄК, що побажав залишитися неназваним, вважає, що молдавське законодавство краще адаптоване до європейського, ніж українське.

"Молдова - маленька країна, у неї інша економіка, їхнє законодавство більш адаптоване до acquis communautaire. Переговори з Кишиневом будуть набагато простішими, ніж з Києвом, і я не здивуюся, якщо ми підпишемо Угоду про асоціацію з Молдовою раніше, ніж з Україною", - сказав співрозмовник.

У той же час Ферреро-Вальднер нагадала, що "Україна проводить з ЄС переговори щодо угоди про асоціацію, а Молдова - ні".

"З Києвом Брюссель почав діалог про безвізовий режим у довгостроковій перспективі, а з Кишиневом - ще ні. У той же час Молдавія - маленька країна. Зараз у наших відносинах з нею подув свіжий вітер, який обіцяє значний прогрес євроінтеграції", - додала вона.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування