Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Янукович: "Україна повинна мати своє неповторне обличчя"

Четвер, 7 січня 2010, 10:43

Віктор Янукович у випадку обрання його президентом має намір проводити прагматичну й збалансовану зовнішню політику.

Про це він заявив в інтерв'ю газеті "Комсомольська правда в Україні", даному одразу після Нового року й опублікованому 7 січня.

"Україна повинна мати своє неповторне обличчя. І я б хотів, щоб це обличчя було упевненим, виглядало гідно і щасливо. Тому ми будемо проводити прагматичну й збалансовану зовнішню політику", - заявив Янукович.

"Ми будемо продовжувати розвивати євроінтеграційний процес. Але його основа - це модернізація і перетворення всередині України", - зазначив він.

"Я чудово розумію, що Європа нас не чекає з розкритими обіймами. Тому нам необхідно самим підняти рівень життя людей, щоб він був європейським", - підкреслив кандидат у президенти.

На запитання про вступ до Північноатлантичного альянсу (НАТО) або приєднання до Організації Договору про колективну безпеку (ОДКБ) Янукович відповів:

"Однозначно Україна була і буде позаблоковою державою, такою, якою вона є сьогодні. Ми не будемо прагнути вступати ні в НАТО, ні в ОДКБ. Ми збережемо нейтральний статус".

"Однак ми готові розглянути ініціативу президента Росії Дмитра Медведєва про створення нової європейської системи колективної безпеки. До речі, ця ідея вже підтримана президентом Франції Ніколя Саркозі", - зазначив він.

Янукович упевнений, що "якщо говорити про безпеку, то потрібно вести мову не просто про окремий регіон, а про широку систему".

"Приклад конфлікту у Південній Осетії показав, що Україна має виступати як миротворець, як третя сторона, але в жодному разі не приєднуючись до когось із учасників", - зазначив він.

"Звісно, хотілося б, щоб таких ситуацій не виникало. Але якщо конфлікт трапився, потрібно створити такі умови, щоб якнайшвидше врегулювати всі складні питання й уникнути ескалації", - підкреслив лідер "регіоналів".

Янукович також зазначив, що у відносинах із Росією та іншими країнами СНД його команда буде розглядати "приєднання до Єдиного економічного простору на принципах 3+1 (Росія, Білорусь, Казахстан + Україна) і на принципах СОТ".

"Ми чудово розуміємо, що перспектива в наших відносин буде лише тоді, коли будуть створені умови для вільного руху товарів, модернізована фінансова система", - зазначив він.

"Крім того, Україна має стати надійним партнером у газових угодах і Росії, і Європейського союзу", - підкреслив Янукович.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування