Від Януковича чекають вибачень за "кухню" для жінки

Вівторок, 2 лютого 2010, 07:13
Громадські активісти збирають підписи під відкритою заявою з приводу висловлювань кандидата у президенти Віктора Януковича щодо ролі жінки у політиці.

Говорячи про можливість теледебатів з Юлією Тимошенко, лідер Партії регіонів заявив: "Якщо вона жінка - має йти на кухню й там демонструвати свої забаганки".

Представники жіночих та правозахисних організацій вважають, що таким чином Янукович заперечив один із фундаментальних принципів сучасної політики з погляду прав людини - досягнення ґендерної рівності та ліквідації дискримінації щодо жінок.

За словами однієї з ініціаторок відкритого листа, директора єдиного в Україні Музею історії жіноцтва та керівниці Харківського гендерного ресурсного центру Тетяни Ісаєвої, такою заявою політик порушив закон про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, передає "Німецька хвиля".

У статті першій цього закону дається визначення поняття "дискримінація за ознакою статі" як "дії, що спрямовані на обмеження користування чи здійснення на рівних підставах прав і свобод людини для жінок і чоловіків".

Активісти вимагають оприлюднення офіційної позиції кандидата в президенти щодо ґендерних принципів у політиці.

"Вже й сам Янукович сказав, що "перегнув палицю". Це стало наслідком того, що громадянське суспільство не промовчало", - сказала Ісаєва.

Представники жіночих організацій обурені такими висловлюваннями кандидата в президенти, які, зазначається у заяві, "перекреслюють здобутки незалежної України в галузі прав людини та просуванні ґендерної рівності".

Підписанти листа вимагають від Януковича публічного вибачення перед усіма жінками України, чий внесок у розбудову української держави та суспільства "були перекреслені й відкинуті".

До речі, минулого тижня на зимовій сесії ПАРЄ було визнано, що недостатнє представництво жінок у політичному житті будь-якої країни загрожує легітимності демократії. Асамблея закликала держави-члени реформувати виборчі системи та застосувати позитивну дискримінацію - ввести квоти для жінок у списках партій.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування