Новий закон – найбільша загроза виборам

П'ятниця, 5 лютого 2010, 11:49

Найбільші загрози демократичності при проведенні другого туру виборів закладені у нових змінах до закону пор вибори.

Про це йдеться в звіті Комітету виборців України, поширеному напередодні виборів.

"Якщо штаби кандидатів вдадуться до зловживань запропонованими змінами, то у виборчих комісіях фактично буде порушений баланс інтересів двох кандидатів. Також не виключений розкол виборчих комісій на дві частини, кожна з яких вважатиме себе легітимною", - наголошують в КВУ.

Невирішеними залишаються питання порядку голосування виборців за межами дільниць та внесення виборців у списки вдень голосування рішенням дільничної виборчої комісії.

Під час першого туру були зафіксовані факти зловживань під час цих процедур, однак вони не носили масового характеру. В той же час КВУ не виключає більш широкого застосування цих технологій під час повторного голосування.

КВУ фіксував в окремих регіонах підготовку до грошового підкупу виборців. Підкуп спрямований, як на підтримку кандидатів, так і на заниження явки через неучасть виборців у голосуванні.

"Однією з загроз об'єктивного встановлення результатів голосування є спроби штучного псування виборчих бюлетенів та виборчих скриньок з метою визнання недійним волевиявлення великої кількості виборців", - йдеться в заяві.

Комітет виборців рекомендує ЦВК максимально забезпечити прозорість і законність під час голосування та встановлення результатів виборів та надати роз'яснення щодо порядку включення виборців у списки в день голосування.

Членам окружних та дільничних виборчих комісій рекомендують відповідально поставитись до процесу голосування та підрахунку голосів, зберігати спокій під час конфліктних ситуацій, діяти кваліфіковано та виключно у межах чинного законодавства, максимально забезпечити права виборців на вільне та таємне волевиявлення.

Місцевим та міжнародним спостерігачам пропонують уважно стежити та реагувати на порушення виборчого законодавства, водночас, не втручаючись у роботу виборчих комісій, не провокуючи конфліктних ситуації.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування