Лубківський не хоче в раду Януковича, де є людина, якій "не можна руку подавати"

Субота, 3 квітня 2010, 17:44
 

Письменник Роман Лубківський не готовий дати свою згоду на участь в роботі громадської гуманітарної ради при президенті.

Так він прокоментував "Українській правді" указ президента Віктора Януковича про створення відповідної ради, членом якої "за згодою" включено і Лубківського.

"Оскільки до мене ніхто не звертався, не інформував про сутність ради, я на цьому етапі не можу дати своєї згоди на участь у цій раді", - сказав письменник.

Лубківський зауважив, що "насамперед хотів би дізнатися про концепцію діяльності ради, про її повний склад і визначитися з тим, чи будуть в ній такі одіозні фігури, як Толочко (директор Інституту археології НАН України, академік Національної академії наук)".

"Я чув, що там є Толочко. Якщо це так, то ця фігура може бути доповненням певної групи, які разом становлять тріаду - це Толочко, Табачник і Семиноженко", - заявив письменник.

"Інтелігентній, порядній людині з такими людьми не по дорозі. Сумнівів немає, що такий суб'єкт буде працювати на ту концепцію, яку вже задекларували названі мною персоналії", - пояснив він.

При цьому Лубківський відзначив важливість громадської гуманітарної ради: "Я вітаю крок президента щодо створення ради, бо цим він продовжує політику свого попередника".

Разом з тим він висловив побажання, що перед створенням ради президент міг би зустрітися з інтелігенцією, громадськими організаціями і обговорити концепцію ради:

"Мають бути чітко прописані національні пріоритети, захист української мови як державної, захист наших історичних цінностей, контакт зі світовим українством. Це повинно бути обговорено, визначено, це дуже серйозна рада - при президенті".

Також письменник звернув увагу на спосіб ухвалення рішень у раді: "Ухвалення рішень голосуванням - це неприйнятний спосіб. Чому не можна певні рішення приймати консенсусом?".

"Якщо люди, які становлять певну невигоду, будуть в меншості, з яким обличчям вони потім будуть спілкуватися з інтелігенцією, з українським суспільством? Кожна людина, яка входить до ради, має нести обов'язок", - обурився він.

Лубківський зауважив, що "кожна людина, яка дає згоду на свою участь, має свої принципи". "Я вважаю, що в такій раді не повинна бути така особа, як Толочко, що в ній не повинно відбуватися голосування, щоб більшість перемагала меншість".

"У раді мають бути люди дійсно високоавторитетні і президент має роз'яснити склад, що це за люди. Там не повинно бути людей скомпрометованих", - наголосив письменник.

"Такі, як Толочко, скомпрометовані раз і назавжди, йому руки не можна подавати. Його треба сприймати, що є такий недруг України, української ідеї і народу, але співпрацювати з ним - звичайно ні", - додав Лубківський.

"Українська правда"

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...