Ющенко попросив Януковича за Бандеру - щоб не було протистояння

Вівторок, 6 квітня 2010, 10:19


Екс-президент Віктор Ющенко закликає президента Віктора Януковича запобігти перегляду рішень про вшанування українських героїв, зокрема Степана Бандери.

Про це йдеться в заяві Ющенка, розповсюдженій прес-службою "Нашої України".  

"Рішення Донецького окружного адміністративного суду про неправомірність присвоєння звання Героя України Степану Бандері засвідчило курс нинішньої влади на посилення протистояння в суспільстві", - заявляє він

"Такі провокаційні технології є особливо цинічними і небезпечними саме напередодні святкування 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні", - вказує Ющенко.

"Виключно розколу, а не об'єднанню суспільства служить тиражування імперських штампів, що за фальшивою парадністю приховують справжній героїзм, складність і трагічність української долі в ХХ столітті", - додає він.

Ющенко наголошує, що "для мільйонів громадян України Степан Бандера був і залишається національним героєм".

"Розкриття архівів, робота істориків допомагає все ширшим колам суспільства зрозуміти роль цієї особистості - Степан Бандера увійшов до першої трійки всенародного рейтингу "Великі українці". Приниженням національних почуттів багатьох українців є заперечення ролі визвольної боротьби 40-50-х років у здобутті Україною незалежності", - заявляє Ющенко.

На його думку, нова влада не може спростувати правду про цю боротьбу, тож "намагається заховатися за судовим рішенням".

"Прийняте за формальними ознаками рішення з політичного по своїй суті питання лише в черговий раз демонструє проблемність українського правосуддя. Маємо ще один приклад залучення судової системи до політичної боротьби", - переконаний екс-президент.

"Це рішення було заздалегідь запрограмоване зобов'язаннями, взятими у Москві (нинішніми українськими) керівниками", - заявляє Ющенко, наголошуючи, що жодна "юридична казуїстика" не зніме з влади відповідальності за вчинення такого кроку.

Екс-президент зазначає, що обов'язок глави держави - зміцнювати повагу до Української державності і героїв боротьби за неї, згуртовувати суспільство навколо національних інтересів, "незважаючи на поточні політичні розрахунки чи амбіції сусідів".

"Закликаю президента Віктора Януковича усвідомити свою відповідальність і вжити всіх передбачених законодавством можливостей для запобігання перегляду рішень про вшанування українських героїв", - заявляє Ющенко.

Він також закликає всі націонал-демократичні політсили, всіх патріотів України "зайняти активну публічну позицію на захист національної гідності, нашої справжньої історії і всіх героїв, які боролися за вільну, соборну і незалежну українську державу", і "пліч-о-пліч протистояти спробам дискредитації визвольної боротьби, консолідуватися навколо цінностей демократичної європейської України".

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування