Ющенко скаржиться на "шабаш" Януковича, але просуває НУНС у його коаліцію

Середа, 7 квітня 2010, 11:42

Екс-президент Віктор Ющенко вважає, що команда Віктора Януковича проводить політику "кадрового реваншу".

"Йде політика кадрового реваншу, якщо не сказати шабашу. Хоча справа зовсім не в кадрах, а в принципах. Я намагаюсь реагувати на кадрові призначення. Але я не гаяв би на це стільки часу, якби знав, що ми маємо перед собою змістовну політику, яка об'єднує націю", - сказав Ющенко в інтерв'ю "Україні молодій".

"Зважаючи на те, як висловлювався щодо української нації міністр Табачник, зважаючи на кроки, які він здійснив у мовній політиці, - в мене виникає тривога. Коли з мотивів реваншу утвер­джується, що мовою вступних іспитів буде грецька, болгарська, французька, німецька, мені хочеться спитати: чому так не робить влада іншої країни - із названих і не названих? Нема хрестоматійного поняття, що з мови виростає нація", - додав він.

Говорячи про перші підсумки діяльності нової влади, Ющенко зазначив, що його "розчарували спроби демонтажу демократичних завоювань".

"Це легковажне ставлення до ключової конструкції державного ладу, зокрема формування інституту парламентської коаліції", - сказав він.

При цьому Ющенко вважає, що у разі, якщо КС визнає легітимним формування коаліції, це приведе до політичної корупції.

"Коли на другі ролі відходить ідеологія та філософія політичної сили, а головною стає купівля "тушок". Але я все-таки даю більше відсотків, що Конституційний Суд визнає неконституційним той спосіб формування коаліції, який запропонували Президент і Партія регіонів", - сказав він.

"Думаю, сьогодні перед Конституційним Судом стоїть приблизно той же тест, який стояв під час запиту президента Леоніда Кучми про кількість термінів на посаді глави держави: один плюс один - усе-таки два чи один?", - додав екс-президент.

На думку Ющенка, якщо КС все ж ухвалить рішення про нелегітимність коаліції, у президента з'явиться два виходи: або оголосити дострокові вибори, або сформувати легітимну коаліцію.

При цьому одним з варіантів Ющенко розглядає можливість створення коаліції між Партією регіонів, "Нашою Україною" і Блоком Литвина.

"Такі переговори можливі. А інакше навіщо йти в політику? Якщо ти хочеш, щоб твою думку було враховано в основах політичного курсу - ти повинен сідати й говорити. А якщо завтра твій принцип стане основою діяльності Януковича чи Азарова - то, вибачте, заради цього варто йти в політику", - сказав він.

При цьому "найжахливішим" сценарієм Ющенко назвав варіант союзу Партії регіонів й Блоку Юлії Тимошенко.

"За цим альянсом стоїть Кремль... Якщо Віктор Федорович піде за цим сценарієм, він повторить помилку Ющенка. А моя ключова помилка - це Тимошенко. Це персональна загроза для нього. Думаю, він це чудово розуміє. Ці два ведмеді в один барліг не помістяться", - сказав він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News