Литвину "настучали" на проект Януковича

Середа, 2 червня 2010, 19:52
Законопроект про судоустрій і статус суддів не відповідає Конституції і вимагає концептуального доопрацювання.

Про це заявив глава Верховного суду Василь Онопенко в листі до спікера Верховної Ради Володимира Литвина, повідомляє прес-служба ВСУ.

Він зазначив, що аналіз змісту документу свідчить про те, що ряд його концептуальних положень не відповідає визначеним Конституцією основним засадам функціонування судової влади, здійснення правосуддя, побудові судової системи, гарантіям незалежності суддів та права громадян на судовий захист.

"Законопроект містить багато юридично необґрунтованих новел, прогалин, внутрішніх суперечностей, що унеможливлює належне врегулювання ним правових засад судоустрою, статусу суддів та судочинства", - йдеться у листі.

Онопенко зазначив, що "багато ключових положень" законопроекту "не враховують рекомендації Венеціанської комісії, зокрема щодо побудови судової системи".

"Реалізація положень цього проекту може призвести до звуження обсягу конституційних гарантій прав громадян на судовий захист, зниження рівня такого захисту, істотного збільшення кількості звернень громадян до Європейського суду з прав людини", - зазначає він.

Також, на думку судді, прийняття законопроекту може призвести до "руйнації єдиної судової системи України, посилення залежності судів і суддів".

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News