Януковичу здається, що Рада має сліпо виконувати його волю - експерт

Неділя, 6 червня 2010, 14:36
Україна стала ще більш віддаленою від демократичних стандартів і стандартів правової держави у внутрішній політиці.

Про це заявив керівник київського представництва німецького Фонду Конрада Аденауера Ніко Ланґе в ефірі "Німецької хвилі", оцінюючи перші сто днів перебування на президентській посаді Віктора Януковича.

На думку експерта впродовж наступних тижнів українське керівництво спробує виступити з більш позитивними сигналами в напрямку Євросоюзу: "Оскільки йому не байдуже, який імідж воно має в ЄС".

"Найважливіший момент - це те, що всупереч чинній конституції утворили коаліцію, до якої можуть входити окремі депутати з інших фракцій", - зазначив він.

Ланґе підкреслив, що в країні не відбулося зміни кадрів: "Чимало людей, які впродовж п'яти останніх років говорили дещо інакше, ніж раніше, тепер повертаються до старої поведінки, до якої вони звикли".

На його думку, зараз постає питання внутрішньополітичних реформ: "Без таких реформ, без покращення рамкових умов для економіки, без змін у дірявих соціальних системах Україна не зрушить з місця".

"Ми вже багато чули про реформи, але поки що не бачили ані конкретного плану реформ, ані кроків у цьому напрямку. Цей великий, гетерогенний уряд не може бути тут особливо корисним. Досвід свідчить, що для успішного просування реформ потрібна відносно мала команда, яка б дотримувалася чіткого курсу", - сказав Ланґе.

"Я налаштований не дуже оптимістично щодо рішучого початку втілення в життя необхідних реформ", - додав він. 

Крім того німецький експерт зазначив, що "в очах нинішньої адміністрації парламент існує лише для того, аби сліпо схвалювати її політику".

"Якщо в парламенті не ведуться дебати навколо таких важливих питань як держбюджет або угода про флот і не робиться урядових заяв, тоді це свідчить про втрату парламентом свого значення", - вважає Ланґе.

"Стабільність виникає тоді, коли до обговорення політичних питань залучають різні суспільні групи й ухвалюють рішення, які підтримуються багатьма людьми або з якими потім погоджуються", - зазначив він.

Українська правда

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування